Yliaktiivinen virtsarakko voi ilmetä monenlaisina oireita, kuten tarpeena virtsata usein. Toisinaan yliaktiivisesta virtsarakosta kärsivillä ihmisillä on myös pakkoinkontinenssia.
Herkkän virtsarakon oireita esiintyy niin miehillä kuin naisilla, mutta useimmiten sitä diagnosoidaan ikääntyneillä ihmisillä. Jotkut arviot osoittavat, että 30-40 % ihmisistä elää yliaktiivisen virtsarakon kanssa, mutta virallisia lukuja on vaikea saada, sillä monet kärsivät hiljaisuudessa, eivätkä hae oireisiinsa apua.
Yliaktiviinen tai herkkä virtsarakko voi ilmetä monenlaisina oireina, jonka takia on tärkeää keskustella lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa avun varmistamiseksi.
Yleisesti yliaktiivinen virtsarakko johtuu virtsarakon tarpeettomasta supistelusta, joka saa virtsarakon tuntumaan täydeltä myös silloin, kun se ei sitä ole. Supistukset aiheuttavat pakottavan tarpeen virtsata.
Yliaktiivista lihasta aktivoivat suuri alkoholinkulutus, tupakointi ja huonot ruokailu- tai juomatottumukset. Tietyt ruoat ja juomat voivat ärsyttää virtsarakkoa, mutta ärsytystä voivat aiheuttaa myös muut asiat, kuten virtsakivet. Lisäksi elämäntavat, ummetus, sairaus, diabetes, ikä ja monet muut tekijät voivat aiheuttaa oireita - tai pahentaa niitä.
Toisinaan miehillä yliaktiivisen virtsarakon aiheuttaa virtsaputken tukkeuma, kuten laajentunut eturauhanen. Eturauhanen kasvaa iän myötä, jonka takia ongelma on yleisempi ikääntyneillä miehillä. Virtsaputken tukkeuma aiheuttaa sen, että virtsarakko on koko ajan paineenalaisena ja ajan myötä tämä aiheuttaa virtsarakon hallinnan menetyksen.
Naisilla yliaktiivisen virtsarakon oireita ilmenee monesti raskauden aikana. Virtsarakolle jäävä tila pienenee ja siihen kohdistuva paine kasvaa, jonka takia raskanaolevat naiset käyvät useammin vessassa. Osa naisista menettää virtsaamisen hallinnan raskauden aikana johtuen hormonaalisesta epätasapainosta.
Lue lisää raskaudesta ja inkontinenssista tai inkontinenssista naisilla
Stressi vaikuttaa moniin ihmisiin ja heidän hyvinvointiinsa, mukaanlukien virtsarakon hyvinvointiin.Stessi voi johtaa tarpeettomiin virtsarakon supistuksiin ja virtsarakon hallinnan menettämiseen.
Herkkää virtsarakkoa, joka johtuu stressistä, ei pidä sekoittaa ponnistusinkontinenssiin, joka puolestaan johtuu heikentyneistä lantionpohjan lihaksista.
Riippuen yliaktiivisen virtsarakon oireisiin johtaneista syistä ongelmaan on monia ratkaisuja. Lääkärin tai terveydenhuollon asiantuntijan tapaaminen on tärkeä ensimmäinen askel, jotta löydetään oikea ratkaisu oireiden helpottamiseksi.
Depending on the cause, there are many different solutions for an overactive or sensitive bladder. Visiting a health care professional is an important first step in finding a solution or relieving the symptoms of the overactive bladder.
Keeping a daily urination diary is often the first step prescribed by the doctor. The diary keeps track of how often and how much a person urinates, and how much and at what times of the day a person consumes liquids. This information will help the general practitioner, pelvic floor physiotherapist or any other involved specialists determine the reasons for the bladder problems.
In addition, bladder training may be recommended. During bladder training, visits to the toilet are gradually postponed, until you have reduced your toilet visits to 8-10 daily. By using relaxation exercises and other distractions, it is possible to suppress the urge to urinate.
If no improvements are seen after 3 months of bladder training, medicine may be prescibed to help relax the bladder muscles. However, this medicine has unpleasant side effects such as headaches and dry mouth, which is why it is not considered a durable solution.
Ruokia, joita kannattaa välttää
Nesteet, jotka juot, eivät ole ainoa tekijä, joka vaikuttaa inkontinenssiisi. Lue mitä ruokia kannattaa välttää ja kuinka ne vaikuttavat virtsarakkoon ja inkontinenssiin.