Virtsankarkaaminen tarkoittaa tahatonta virtsaamista. Itsessään se ei ole sairaus, mutta se voi olla osoitus tai oire piilevästä ongelmasta, jota voidaan yleensä hoitaa. Virtsankarkailu on yleisempää naisilla, kuin miehillä ja kaikenikäiset ihmiset voivat kärsiä siitä, vaikka sitä ilmenee yleisimmin vanhemmilla naisilla. Virtsankarkailu ei kuitenkaan ole väistämätön osa ikääntymistä.
Arviolta 13 miljoonaa amerikkalaista kärsii virtsankarkailusta ja aiheen kiusallisuuden takia he saattavat vältellä puhumasta asiasta edes lääkärille. On kuitenkin hyvä muistaa, että mitä aiemmin lääkärisi tietää vaivastasi, sitä aiemmin hän voi auttaa sinua.
Lue lisää siitä, kuinka valmistaudut keskustelemaan lääkärin kanssa inkontinenssista
Virtsankarkailu jo kyvyttömyttä kontrolloida virtsaamista. Vaivan vakavuus vaihtelee: jotkut kokevat vain ajoittaista, lievää karkailua tai tiputtelua, kun taas toiset kastelevat itsensä säännöllisesti. Joillekin inkontinenssi tarkoittaa sekä virtsan- että ulosteenkarkailua - tahantonta ulostamista
Tämä on yleinen ja usein hävetty ongelma. Arviolta 13 miljoona aikuista USA:ssa kärsii virtsankarkailusta. Se on yleisintä yli 50 -vuotiaiden naisten keskuudessa, mutta siitä voivat kärsiä myös nuoret ihmiset, eriyisesti naiset jotka ovat juuri synnyttäneet. Virtsankarkailu ei ole normaali osa ikääntymistä, synnytystä, tai menopaussin aiheuttamia muutoksia. Se on lääkeitieteellinen tila johon on monia mahdollisia syitä, joista osa on yksinkertaisia ja osa vaikeampia.
Kun lapsi kärsii virtsankarkailusta, voi syynä olla moni asia. Hyvin usein nuorilla lapsilla on taipumusta kastella sänkynsä nukkuessaan. Kontroilloinnin kehittyminen aivoissa, jota tarvitaan virtsan pidättämiseen, voi olla hitaampaa. Voi myös olla, että lapsi tuottaa enemmän virtsaa yöaikaan. Päivällä tapahtuva virtsankarkailu voi johtua kehityshäiriöstä tai virtsatietulehduksesta. Lapsilla sängyn kasteleminen on yleensä tilapäistä ja menee ohi, kun lapsi kasvaa.
Lääkitys
Jotkut lääkeet, kuten unilääkkeet, lihasrelaksantit, masennuslääkkeet, verenpainelääkkeet ja sydänsairauksiin määrättävät lääkkeet voivat kaikki kasvattaa virtsankarkailun riskiä.
Nesteet
Jos kärsit stressiperäisestä inkontinenssista suuren nestemäärän juominen lyhyen ajan sisään aiheuttaa virtsanmäärän kasvun virtsarakossa, joka puolestaan luo painetta lantionpohjaan. Tämä voi johtaa vuotamiseen. Virtsarakko täyttyy myös silloin, jos wc:ssä ei käydä tarpeeksi usein.
Kofeiini
Aineet jotka sisältävät kofeiinia, kuten tee, kahvi ja cola-juomat, voivat osaltaan pahentaa inkontinenssia. Tämä johtuu kofeiinin diureettisesta vaikutuksesta, joka saa munuaiset tuottamaan enemmän virtsaa ja näin ollen vuotoja tulee helpommin. Alkoholinkulutus voi olla toinen syy inkontinenssille, sillä myös alkoholi on diureetti ja stimuloi munuaisia, jotka tuottavat enemmän virtsaa. Yleisesti ottaen voit kuitenkin juoda mitä haluat, kunhan juot erilaisia juomia, etkä juo liikaa tai kärsi nestehukasta.
Jos et juo tarpeeksi nesteitä virtsasi väkevöityy. Väkevöitymisellä on taipumusta ärsyttää virtsarakkoa ja pahentaa inkontinenssia. Väkevöityminen myös laskee virtsarakon kapasiteettia, joka jälleen kerran pahentaa inkontinenssia.
Virtsankarkailu johtuu heikentyneestä virtsaputken sulkijalihaksesta, jotka usein johtuvan fyysisistä muutoksista kuten raskaudesta, synnytyksestä tai menopaussista. Alla olevassa listassa on yleisiä syitä virtsainkontinenssiin:
Jos sinulla on ongelmia virtsarakon hallinnassa siinä määrin, että tilanne vaikuttaa jokapäiväiseen elämääsi ota yhteys lääkäriin. Monessa tilanteessa virtsainkontinenssi voidaan pysäyttää. Vaikka tilaa ei voida kokonaan poistaa on olemassa keinoja, joilla virtsainkontinenssia voidaan hallita ja näin helpottaa epämukavaa oloasi.
Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää inkontinenssista
Kärsitkö inkontinenssista, etkä tiedä mitä tehdä? Lue lisää inkontinenssityypeistä, syistä ja siitä mitä tehdä. Ja muista, että sinä et ole yksin.
Naiset ja virtsarakon ongelmat
Naisilla voi olla virtsarakon ongelmia missä tahansa iässä. Kuitenkin, täyttäessään 40 monet altistuvat heikentyneelle virtsarakon hallinnalle. Lue lisää naisilla esiintyvästä inkontinenssista.