Suojakäsinevalikoiman laajuus voi tehdä oikean käsineen valinnasta vaikeaa. Oikea valinta on aina kuitenkin turvallinen, kestävä ja hygieeninen suojakäsine.
Tärkeimmät tekijät suojakäsineen valinnassa ovat suunniteltu käyttötarkoitus sekä erinäisiltä riskeiltä suojautumisen tarve. Jotta pystyt määrittämään sinulle sopivan käsineen sinun tulisi harkita mihin käyttötarkoitukseen tarvitset käsinettä, minkälaisen materiaalin tehtäväsi vaatii, mikä on oikea koko ja käyttöaika sekä miten hävität käsineen käytön jälkeen.
Suojakäsineet ovat olennaisessa osassa sairaanhoidossa ja terveydenhuollossa, mutta niiden täysi hyöty saavutetaan vasta kun niitä käytetään oikein.
Suojakäsineet on tarkoitettu käytettäväksi osana henkilökohtaista hygieniaa. Sairaaloissa ja terveydenhuoltoalalla voi olla erilaiset vaatimukset kuin siivousalalla. Osa työtehtävistä vaatii enemmän näppäryyttä tai kosketusherkkyyttä, tarttumapintaa, suojausta tai joustavuutta. Jotkut tilanteet puolestaan vaativat tuotteelta helppoa puettavuutta ja korkeaa kestävyyttä, jotka ovat taas vähemmän tärkeitä ominaisuuksia sellaisissa tilanteissa, joisa mukavuus on olennaisempaa.
Lue lisää käsien suojauksesta!
Kaikilla meillä on eri kokoiset ja -muotoiset kädet, jolloin hyvin istuvan suojakäsineen löytäminen voi olla hankalaa. Ensin pitää määrittää kuinka tärkeää käsineen istuvuus, tarttumapinta ja tekstuuri ovat, sekä vaaditaanko käsineeltä kosketusherkkyyttä. Nämä tekijät ovat vähemmän tärkeitä kevyessä siivouksessa tai henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvissä tehtävissä, mutta hyvin olennaisia sairaanhoidossa ja lääketieteellisissä toimenpiteissä.
Huomioi käsineen materiaali, sillä se vaikuttaa käsineen istuvuuteen vaikka koko olisi sama. Vinyylikäsineissä istuvuus on väljä, kun taas luonnonkumisissa lateksikäsineissä ja nitriilikäsineissä on tiukempi, mutta elastisempi istuvuus. Varmista aina että käytät oikeaa kokoa ennen kuin aloitat työtehtäväsi. Liian pienessä käsineessä materiaali venyy kun suoristat sormesi. Tällöin tiedät että sinulla on käytössäsi liian pieni koko.
Käsineiden tarkoitus on tarjota fyysinen suoja ihmisen ja objektin välille ja näin suojata käyttäjäänsä mikro-organismeilta (bakteerit, virukset, sienet). Tätä suojaa voi vahingoittaa monella eri tavalla.
Fyysisen suojauksen rikkoo reikä, virhe tai käsineen materiaalin vahingoittuminen. Tällöin objektit ja mikro-organismit pystyvät läpäisemään käsineen.
Erityisesti lääketieteellisissä toimenpiteissä on tärkeää kiinnittää huomioita kemikaaleihin, jotka voivat läpäistä käsineen molekyylitasolla ja näin vahingoittaa käsineen biologista suojaa. Tällöin käsineen fyysinen suoja on vahingoittumaton, mutta kemikaali läpäisee käsineen pinnan.
(Käsineet testataan kemikaalien läpäisevyyttä vastaan EN374 standardin mukaisesti. Käsineet voivat olla myös kaksoismerkittyjä niin lääketieteellisenä välineenä kuin henkilökohtaisena suojavälineenä. Nämä tuotteet on merkitty standardin EN374-1_2016 kategorialla III)
Lue lisää käsinemateriaalien ominaisuuksista ja käsine lainsäädännöstä
Kun puhutaan kestävyydestä, vahvuudesta, puhkaisun kestävyydestä tai repeämien kestävyydestä ovat nitriili ja lateksi kestävämpiä kuin vinyyli. Nämä eivät kuitenkaan ole ainoat tekijät, joita suojakäsineen valinnassa tulee ottaa huomioon. Myös puettavuus ja käyttötilanteeseen liittyvät tarpeet on huomioitava.
Jos tarvitset suojakäsinettä bensan tankkaamista tai kevyttä siivousta varten niin vinyylikäsine saattaa olla paras ratkaisu. Vinyylikäsine on helppo pukea ja taloudellisempi kuin nitriili- tai lateksikäsine, mutta ei yhtä kestävä.
Toisaalta teho-osastolla tai ambulanssissa voidaan tarvita vahvempaa nitriilikäsinettä, kun käsine puetaan käteen kovassa vauhdissa.
Vaatimukset pidolle, tekstuurille ja tuntoherkkyydelle vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan. Käsitellessä pieniä tarvikkeita kuten lääketieteellisiä välineitä, tai jos työskennellään märässä ympäristössä, on tärkeää että suojakäsine tarjoaa hyvän pidon sekä korkean tuntoherkkyyden.
Pito ja tuntoherkkyys riippuu materiaalin, pintakäsittelyn ja tekstuurin yhteisvaikutuksesta. Suojakäsineitä saa erilaisilla pintakäsittelyillä, jotka tarjoavat erilaisen tekstuurin kuten sileä pinta, karhennetut sormenpäät tai kokonaan karhennettu pinta. Lisäksi suojakäsineitä saa matalalla, kohtalaisella tai korkealla pidolla.
Me Abenalla autamme terveydenhuollon ammattilaisia torjumaan infektoiden leviämistä.
Teemme tämän jakamalla osaamistamme terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.
Autamme sinua havaitsemaan tartuntatilanteet, tekemään tarvittavat toimenpiteet, sekä käyttämään oikeita tuotteita.
Tällä tavalla minimoimme tartuntariskit..
Osa käsineistä on vaikeampi pukea kuin toiset. Tähän vaikuttavat monet tekijät, kuten sisäpinnan käsittely, käsineen ja käden muoto, sekä käsineen vahvuus ja sen materiaali. Jos käsine on vaikea pukea, se repeää helpommin pukemisen yhteydessä, mikä voi olla vaarallista etenkin sairaalaympäristössä. Repeämän myötä kuluu myös aikaa ja muodostuu turhaa jätettä.
Ensinnäkin, kaikissa käsineissä on käsitelty sisäpinta, joka mahdollistaa käsineen pukemisen. Osa käsineistä on puuteroitu ja osa ei. Jos käsinettä ei ole puuteroitu, siinä voi olla polymeerikerros, tai se voi olla yksinkertaisesti klorinoitu. Tämä tekee käsineen sisäpinnasta sileän. Sisäpinnan käsittelytapa on olennainen, jos käsinettä käytetään sairaalaympäristössä. Tarkista testistandardit ja tuotekortit varmistaaksesi että tuote vastaa nykyisiä standardeja.
Tarkista käsineen vahvuus ja materiaali. Käsine repeää todennäköisemmin, jos käytät väärää käsinekokoa suhteutettuna käsineen käyttöasteeseen. Vinyylikäsineissä on väljempi istuvuus, eivätkä ne ole niin vahvoja kuin nitriili- tai lateksikäsineet. Käsineen painolla voi myös olla iso vaikutus sen vahvuuteen. Tarkista testistandardit ja tuotekortit varmistaaksesi että tuote vastaa nykyisiä standardeja, sisältäen vetomurtolujuuden.
Alla oleva pikaopas antaa yleiskatsauksen siihen, kuinka valitset oikean suojakäsineen materiaalin perusteella.
Omilla yritystunnuksilla teet ostoksia suoraan verkkokaupassamme!
Suojavälineet ovat hyvän hygienian kulmakivi. Suojavälineet lisäävät turvallisuutta, suojaavat ristitartunnalta sekä estävät infektioiden leviämisen. Lue lisää miten ja missä suojavälineitä tulee käyttää.
Huolehdi hyvästä käsihygieniasta etenkin potilaan käsittelyn tai wc-käynnin jälkeen. Lue ohjeistuksemme hyvään käsihygieniaan ja opit miksi henkilökohtainen hygienia on olennainen osa infektioiden leviämisen estämisessä.