Terveydenhuollossa aika- ja henkilöresurssit ovat usein rajallisia, jolloin nestehukasta kärsivien potilaiden riittävän nesteytyksen varmistaminen on haastavaa. Siksi me Abenalla keskitymme Etelä-Tanskan yliopiston emeritusprofessori LT Peter Bien kanssa ikäihmisten nestehukkaan.
Jos etsit lisätietoa siitä, miten ehkäistä ja hoitaa nestehukkaa terveydenhuollon ammattilaisena, löysit oikean oppaan!
Lataa alta Onnistu nestehukan ehkäisyssä ja hoidossa -opas tai jatka lukemista nestehukan oireista ja hoidosta lomakkeen alapuolelta ↓
Nestehukan oireet ovat moninaiset ja niiden varhainen tunnistaminen voi auttaa ennaltaehkäisemään nestehukan kehittymistä.
Nestehukan tyypillisiä oireita ovat muun muassa janon tunne, vähentynyt virtsaamistarve ja päänsärky. Mutta tiesitkö, että myös ärtyneisyys, kuiva iho ja huimaus voivat kertoa nestevajeesta?
Tietyt lääkkeet vaikuttavat nestetasapainoon, minkä vuoksi esimerkiksi hoitotyössä potilaan kokonaisvaltaisen hoitosuunnitelman ymmärtäminen on ratkaisevassa roolissa.
Lue alta vinkit nestehukan oireiden tunnistamiseen. Samalla saat käytännön keinoja nestehukan ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.
Nestehukka on tila, jossa keho on kuivunut menetettyään liikaa nestettä. Ihmiskeho sisältää noin 40 litraa nestettä, josta 14 litraa sijaitsee solujen ulkopuolella. Tämän nesteen tehtävänä on tukea veren ja sen sisältämien hapen sekä ravinteiden virtaamista kehossa.
Jos nestetasapaino ei ole kunnossa, keho ei pysty toteuttamaan hapen ja ravinteiden kuljetusta niin kuin sen kuuluisi. Siksi nestetasapainon järkkyminen vaikuttaa suoraan useisiin kehon eri toimintoihin.
Lue lisää nestehukasta ja sen ehkäisystä lataamalla yllä oleva opas.
Nestehukan oireet ovat melko tavanomaisia, minkä vuoksi niiden tahatonkin sivuuttaminen voi käydä helposti. Jos epäilet tai tunnistat hoidettavallasi jotain seuraavista oireista, kannattaa ensimmäiseksi varmistaa riittävä nesteensaanti. Parhaimmillaan oireet helpottavat jo sillä.
Ikäihmisillä nestehukan oireet voivat ilmetä myös seuraavasti:
Ikäihmisten kohdalla kannattaakin seurata yleisten oireiden lisäksi myös hienovaraisempia nestehukan merkkejä.
Nestehukka voi johtua monesta asiasta ja sitä voi ilmetä kaikenikäisillä. Syitä voivat olla ripuli, oksentelu, kuume, kova hikoilu sekä riittämättömän juominen. Myös erilaiset lääkkeet voivat aiheuttaa nesteen poistumista kehosta.
Esimerkiksi flunssapotilaalla nestehukka saattaa pahentaa oloa entisestään, mutta oireiden ei ymmärretä johtuvan nestehukasta. Siksi erityisesti sairastaessa on pidettävä huoli riittävästä nesteensaannista, vaikka juominen ei kipeänä niin houkuttelisikaan.
Nestehukan hoito riippuu sen vakavuudesta. Lievissä tapauksissa riittää, että hoidettava juo runsaasti nesteitä, kuten vettä, elektrolyyttijuomia tai keittoa. Vakavammissa tapauksissa voi olla tarpeen antaa nesteytystä suonensisäisesti.
💧Lievä nestehukka: Hoidoksi riittää suun kautta nautittavat nesteet. Elektrolyyttijuomat auttavat nestetasapainon lisäksi korjaamaan kehon mineraalipitoisuuksia (mm. natrium ja kalium).
💧Keskivaikea nestehukka: Jos nestehukka ei ole vain lyhytaikaista ja lievää, kannattaa nesteiden ja mineraalien nauttimista tehostaa huomattavasti, kunnes nestetasapaino palautuu. Tarvittaessa suonensisäinen nesteytys voi olla tarpeen.
💧Vakava nestehukka: Jos nestehukka on jo vaikea, tulee nesteiden nauttimisen lisäksi aloittaa suonensisäinen nesteytys. Nestetasapainon korjaantuminen edellyttää tällöin myös tarkkaa seurantaa, kunnes tilanne normalisoituu.
Olennaista nestehukan hoidossa on tunnistaa myös sen aiheuttaneet tekijät, jotta ne voidaan jatkossa ennaltaehkäistä mahdollisimman tehokkaasti.
Se, kuinka nopeasti nestehukasta paranee, riippuu tilan vakavuudesta ja hoidettavan yleiskunnosta.
Lievästä nestehukasta palautuu yleensä muutamassa tunnissa hoidon aloittamisen jälkeen. Vakavammasta nestehukasta palautuminen voi kestää oikeasta hoidostakin huolimatta useita päiviä.
Nestehukkaa hoidettaessa on tärkeää varmistaa, että nesteytyksen lisäksi hoidettava lepää riittävästi, kunnes oireet ovat helpottaneet.
💧Lievä nestehukka paranee yleensä muutamassa tunnissa hoidon aloittamisen jälkeen.
💧Keskivaikeasta nestehukasta palautuminen vie keskimäärin 24–48 tuntia.
💧Vakavasta nestehukasta toipuminen voi viedä useita päiviä ja vaatia sairaalahoitoa.
Täydellinen palautuminen voi kestää myös keskimääräisiä toipumisaikoja pidempään, etenkin jos kyseessä on vanhus, kroonisesta sairaudesta kärsivä ihminen tai potilas, jonka lääkitys haastaa nestetasapainon hallintaa.
Nestehukan ennaltaehkäisy on tehokkain ja helpoin hoitokeino. Kaikkein tärkeintä on ylläpitää arjen rutiineja, jotka edesauttavat nestetasapainon säilymistä, vaikka olosuhteet, lääkitys tai terveydentila vaihtelisivat.
”Erityisesti kesän helteisinä jaksoina nestetasapainon seurantaan tulee kiinnittää huomiota päivittäin.”
Hoitotyössä päivittäinen nesteensaannin seuranta ja tarvittaessa juomiseen kannustaminen ovat yksi olennaisimpia rutiineja. Ikäihmisten hoidossa myös tietoisuuden lisääminen voi auttaa hoitotyön onnistumisessa: kun asukas tunnistaa, että riittävä nesteensaanti voi ehkäistä myös huonovointisuutta, päänsärkyä, väsymystä tai jopa nivelkipuja, hän voi olla halukkaampi sitoutumaan nesteen nauttimiseen.
Osalle asukkaista keitto- ja nestepitoinen ruokavalio voi olla tehokas tapa ennaltaehkäistä nestevajetta. Tarvittaessa myös ruokavaliota täydentävät juotavat ateriankorvikkeen voivat olla toimiva osa kokonaisuutta.
Jos kahvi on hoidettavan mieluisin juoma, sitäkään ei tarvitse välttää. Kahvi ei nimittäin maineestaan huolimatta kuivata kehoa. Kahvin lisäksi kannattaa kuitenkin pyrkiä nauttimaan muitakin juomia, kuten vettä.
Tarjoamme nestetasapainon seurantaan ja nestehukan ennaltaehkäisyyn hoitotyöhön suunnitellun tuotteen, joka helpottaa jokapäiväistä arkea.
Jos hoidettava välttelee nesteiden nauttimista virtsaamisen pelossa, tai vaippojen oikea-aikainen vaihtaminen on hoitotyön arjessa haaste, niin kannattaa tutustua Abena NOVA -inkontinenssisuojaan! Nykyaikainen ratkaisu säästää resursseja sekä parantaa hoitokokemusta.
Tutustu Abena NOVA -inkontinenssisuojaan
Nestehukasta kärsivien potilaiden riittävän nesteytyksen varmistaminen voi olla haastava tehtävä terveydenhuoltoalan ammattilaisille etenkin silloin, jos resurssit ovat rajalliset. Ikäihmisten hoidossa oireita voi olla erityisen vaikea tunnistaa.
Abena Aquatime on digitaalinen juomalasi, joka on suunniteltu auttamaan nesteensaannin seurannassa ja juomarutiinien rakentamisessa.
Jos toimit terveydenhuoltoalan ammattilaisena, esimerkiksi ikäihmisten palveluyksiköissä, voit hyötyä Aquatimesta monella tavalla:
1. Nestehukan ehkäisy ja hoito: Nestehukka on vakava tila, joka voi johtaa useisiin komplikaatioihin, erityisesti ikäihmisten keskuudessa. Aquatimen avulla voit ehkäistä nestehukkaa seuraamalla nesteensaantia reaaliajassa ja antamalla muistutuksia juomisesta ääni- ja valomerkkien avulla. Tämä on hyödyllistä esimerkiksi henkilöille, jotka eivät itse muista juoda riittävästi.
2. Potilaan omaseuranta: Aquatimen avulla potilaat voivat halutessaan itsekin osallistua oman nesteensaantinsa seurantaan. Päivittäisiä tavoitteita voidaan asettaa yhdessä hoitajan kanssa. Tämä voi lisätä motivaatiota riittävään juomiseen.
3. Työajan tehostaminen: Aquatimen avulla useiden potilaiden nesteensaannin yhtäaikainen seuranta on aiempaa vaivattomampaa. Automaattinen tiedon siirtyminen järjestelmään puolestaan vapauttaa aikaa muihin hoitotehtäviin.
4. Parempi asiakastyytyväisyys: Kun käyttäjien nesteensaanti on tasapainossa, he voivat paremmin ja ovat tyytyväisempiä saamaansa hoitoon. Aquatime voi auttaa parantamaan asiakastyytyväisyyttä tarjoamalla helpon, innostavan ja tehokkaan tavan nestetasapainon seurantaan.
Lue lisää Aquatimen mahdollisuuksista sivuiltamme tai ota yhteyttä, niin kerromme mielellämme lisää tuotteesta tapaamisen merkeissä.