Dementia on parantumaton kognitiivinen sairaus, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin ympäri maailman vaikuttamalla muistiin ja kognitiivisiin taitoihin tehden ihmisestä lopulta riippuvaisen päivittäisestä hoidosta. Inkontinenssi, niin virtsa- kuin ulosteinkontinenssikin, on usein osa dementiapotilaiden arkea.
Hoitokotien dementiapotilailla on kaksi kertaa enemmän inkontinenssia, kuin heillä, joilla ei ole dementiadiagnoosia, sillä sairauden aiheuttama aivorappeuma vaikuttaa kykyyn hallita virtsarakkoa. Lisäksi monet inkontinenssiongelmat, joita dementia aiheuttaa liittyvät toiminnalliseen inkontinenssiin.
Dementiapotilaiden inkontinenssi voi johtua monesta syytä, kuten tietystä lääkityksestä, fyysisestä tai lääketieteellisestä tilasta, stressistä tai siitä, ettei henkilö tunnista reittiä vessaan. Jos dementiaa sairastava henkilö alkaa yllättäen kärsiä inkontinenssista on tärkeää konsultoida lääkäriä, jotta mahdolliset syyt pystytään selvittämään.
Dementiapotilaille virtsankarkailu on sairauden edetessä lähes väistämätöntä, mutta hyvän elämänlaadun ylläpitoon on monia keinoja.
Lääkityksen tarkistuttaminen lääketieteen ammattilaisella auttaa varmistamaan aiheuttaako lääkitys tai ruokavalio inkontinenssia, tai pahentavatko ne sitä. Unilääkkeet sekä rauhoittavat lääkitykset voivat rentouttaa virtsarakon lihaksia, kun taas osa juomista toimii diureetin tavoin tai muuten ärsyttää virtsarakkoa. Lisäksi sairaudet kuten virtsatietulehdus, eturauhasongelmat tai diabetes voivat pahentaa inkontinenssin oireita.
Viimeisenä, tarkista ympäristön aiheuttamat ja mahdolliset toiminnalliset esteet, jotka voivat osaltaan vaikuttaa inkontinenssiin. Dementiapotilaiden kohdalla tämä voi tarkoittaa esteitä reitillä vessaan, tai vaatetusta, joka on vaikea riisua itsenäisesti. Poistamalla tai rajoittamalla nämä toiminnalliset esteet säilytetään itsenäisyys ja parempi elämänlaatu pidempään.
Tutustu inkontinenssisuojiin
Inkontinenssista kärsivien dementiapotilaiden erityistarpeiden huomioiminen on vaikeaa ja aikaavievää. Inkontinenssihoito vie ison osan dementiapotilaan kokonaishoitoajasta.
Huonosti toteutettu inkontinenssihoito vaikuttaa yleishyvinvointiin ja aiheuttaa ylimääräistä työtä pyykin, pesun, kylvettämisen ja vaatteidenvaihdon muodossa. Kaikki nämä toimenpiteet voivat olla kuormittavia dementiapotilaalle, joka sairautensa tilasta riippuen voi olla joko nolostunut tai stressaantunut tilanteesta, tai ei ymmärrä miksi häntä kylvettää tuntematon henkilö.
Inkontinenssituotteiden vaihtokertojen minimointi ja ohivuotojen välttäminen samanaikaisesti on suuri haaste. On tärkeää valita oikea inkontinenssituote ja huomioida potilaan tila tuotetta valitessa.
Inkontinenssipotilailla on erityisen suuri riski iho-oireisiin, jotka liittyvät inkontinenssiin, kuten inkontinenssista johtuvaan ihottumaan (IAD) sekä virtsatietulehduksiin. Näiden välttämiseksi tulee varmistaa, ettei potilaan inkontinenssi- tai vuoteensuoja ole märkä pitkiä aikoja. Myös ennaltaehkäisevä ihonhoito on tärkeää IAD:n ehkäisemiseksi.
Hyvän, yksilöllisen hoitorutiinin kehittäminen, joka perustuu inkontinenssin, dementian tilan sekä yleisen terveydentilan huomiointiin, on elintärkeää hyvässä inkontinenssihoidossa. Joillekin voidaan suositella wc-rutiinia automaattisilla muistutuksilla ja aikatauluilla, jotta voidaan varmistaa säännölliset wc-käynnit ja inkontinenssituotteen vaihtaminen.
Potilaat joilla on dementia, ovat erityisen alttiita makuuhaavoille, sekä inkontinenssista johtuviin iho-ongelmiin. Kuiva ja ohut iho on erittäin herkkä ja erityisesti pidempiaikainen altistuminen virtsalle tai ulosteelle aiheuttaa helposti ongelmia iholle. Hiivat ja bakteerit pääsevät kehittymään iholla, joten ihottumien, tulehdusten ja haavojen välttämiseksi on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota ihon hyvinvointiin.
Hyvä hygienia, sekä oikein valittu ja puettu inkontinenssituote ovat elintärkeitä iho-ongelmien ehkäisemisessä ja hyvän elämänlaadun ylläpidossa.
Inkontinenssituotteiden tarpeesta, ja luvasta ottaa ne käyttöön, voi olla vaikea keskustella dementiapotilaan kanssa, mutta tuotteiden käyttöön tulee olla asianomaisen lupa. Jos henkilön ajatukset ovat vielä selkeät, mutta hän ei ole hyväkysynyt kärsivänsä inkontinenssista, hän ei välttämättä hyväksy inkontinenssituotteiden käyttöä omalla kohdallaan.
Inkontinenssituotteet pitäisi valita yksilön inkotinenssityypin, -syyn, sekä yksilön tarpeiden mukaisesti. Itsemääräämisoikeuden korostaminen ja ylläpitäminen niin pitkään kuin mahdollista edistää itsenäisyyttä ja helpottaa tilanteen hyväksymistä.
Muista huomioida se, että dementiapotilaat saattavat pyrkiä riisumaan inkontinenssisuojan, jolloin hyvin istuvan tuotteen ja hygieniahousujen käyttäminen on hyvä vaihtoehto. Heille, jotka haluavat säilyttää itsenäisyyden, voidaan valita huomaamattomat housuvaipat.
Täydennä inkontinenssituotteiden valikoimaa vuoteensuojilla ja ihonhoitotuotteilla tarpeen mukaan.
Terveydenhuollon tuotekatalogimme
Dementiaa sairastavalle voi olla vaikea muistaa missä vessa on, joten wc:n kuva ovessa voi auttaa. Kuvat on helpompi muistaa kuin sanat, mutta näiden yhdistelmä, ehkäpä vielä värikkäästi väritettynä, voi olla hyvä vaihtoehto.
Yksilöllisempää inkontinenssihoitoa terveysteknologian avulla
Lue miten terveysteknologinen innovaatiomme, Abena Nova, helpottaa inkontinenssista aiheutuvaa työkuormaa.