Muovi on merkittävä hyödyke elintarviketeollisuudessa ja HoReCa-aloilla. Kysymys, jota moni pohtii: ”ovatko muovit pahasta”? Tulisiko muovit korvata muilla vaihtoehtoisilla ratkaisuilla, kuten täysin biohajoavilla kertakäyttötuotteilla? Ei välttämättä.
Muovi tarjoaa laajat mahdollisuudet valita käyttötarpeeseen sopivat tuotteet, jotka voivat olla sekä kustannustehokkaita että kierrätettävyytensä ansiosta myös ympäristön kannalta kestäviä ratkaisuja.
Muovilaatuja on olemassa useita erilaisia ja jokaista muovia voidaan käyttää tuhansissa eri tuotteissa. Kun tunnet tärkeimmät asiat eri muovilaaduista ja tutustut myös vaihtoehtoisten materiaalien mahdollisuuksiin, voit vertailla ja tehdä omiin tarpeisiisi sopivia valintoja.
Voit myös kysyä meiltä apua: Tarjoamme globaalisti yli 38 000 tuotteen valikoiman! Ota yhteyttä
Tällä sivulla:
Muovia valmistetaan pääosin fossiilisista raaka-aineista, kuten raakaöljystä, maakaasusta, suolasta, hiilestä ja selluloosasta. Muovien valmistus onnistuu myös uusiutuvista raaka-aineista, kuten kasviperäisestä biomateriaalista. Muovien valmistuksessa hyödynnetään usein myös lisäaineita, jotka parantavat muovin ominaisuuksia tai tekevät siitä sopivan tiettyyn käyttötarkoitukseen. Lisäaineita voivat olla esimerkiksi pehmittimet, värjäysaineet, palonestoaineet, UV-suojat ja muut kemikaalit.
Muovituotteet voivat siis koostua erilaisista seoksista, jolloin käytetyt materiaalit luovat tuotteelle myös erilaiset ominaisuudet, hyödyt sekä mahdolliset haasteet esimerkiksi kierrätettävyyden kannalta. Muovituotteen valinnassa kannattaakin kiinnittää huomiota koko elinkaareen ja käyttöikään.
Muovien valmistuksessa oleellista on muotoilu, joka voi tapahtua esimerkiksi pursottamalla, ruiskupuristamalla, puhaltamalla tai valamalla. Muotoiluvaiheen jälkeen muovituotteet voivat vielä käydä läpi muita prosesseja, kuten painamista, hitsausta tai liimausta.
Muovien valmistus sisältää aina joitain ympäristövaikutuksia, joita voivat olla fossiilisten polttoaineiden väheneminen, kasvihuonekaasupäästöt sekä jätteen syntyminen. Nykyään muovien kierrättäminen ja uudelleen käyttäminen ovat kuitenkin tuoneet suuria positiivisia kehitysaskeleita, jotka ovat vieneet muovilta vanhan ikävän leiman pois. Oleellista on tunnistaa, miten erilaisten muovilaatujen ja muovituotteiden ominaisuudet eroavat toisistaan, miten ne soveltuvat omaan käyttötarkoitukseen sekä mitkä niiden vaikutukset ovat.
Muovi on osa lähes jokaisen arkipäivää, sillä muovia löytyy niin kynistä, juomapulloista, älylaitteista, pesuainepulloista, vesiputkista kuin talojen eritysmateriaaleistakin. Muovit ovat yleisesti käytetty materiaali terveydenhuollossa, elintarviketeollisuudessa ja puhtaan teknologian aloilla useista syistä.
Steriiliys: Muovipakkaukset -ja tuotteet sopivat steriiliyttä vaativiin töihin, jolloin tavoitteena on minimoida bakteerit ja muut saastuttavat ainesosat. Sileäpintainen materiaali ei kiinnitä itseensä helposti likaa ja se on helppo puhdistaa.
Kestävyys: Oikein valittu muovituote on käytössä kestävä ja pitkäaikainen. Se voi suojata muita laitteita ja tuotteita mekaaniselta rasitukselta tai ympäristön olosuhteilta. Muovipakkaukset suojaavat myös elintarvikkeita tehokkaammin kuin vaikkapa kartonkipakkaukset, joten muovipakkauksen avulla voi ehkäistä ruoan pilaantumista ja turhaa ruokahävikkiä. Hajotessaan muovi ei ole yhtä vaarallinen kuin esimerkiksi lasituote, eikä se vety kastuessaan, kuten kartonki- tai paperituotteet.
Keveys: Muovi on verrattain kevyt materiaali esimerkiksi pakkausratkaisuissa. Kevyt materiaali helpottaa käyttöä sekä voi vähentää osaltaan kuljetuskustannuksia ja hiilijalanjalanjälkeä.
Monikäyttöisyys: Muovi voidaan muotoilla eri muotoihin ja kokoihin vastaamaan eri tarpeita. Kierrätettävät muovit voivat nähdä monta käyttötarkoitusta, jolloin kertakäyttöinenkään tuote ei käytännössä päädy roskaksi käytön jälkeen.
Esteettömät pakkaukset: Muovin läpinäkyvyys mahdollistaa tuotteiden tarkastelun ilman pakkausten avaamista, mikä voi olla hyödyllistä sekä elintarvike- että terveydenhuoltoalalla. Esimerkiksi elintarvikkeiden säilyvyyden tarkastaminen tai lääkkeiden tunnistaminen on helpompaa läpinäkyvissä pakkauksissa.
Muovituotteiden jätehuollon, lajittelun ja kierrätyksen kehittäminen ovat nousseet vuonna 2023 entistä vahvemmin yhteiseksi tavoitteeksi eri maiden kesken. Globaalien haittavaikutusten vähentämiseksi ongelmallisten muovituotteiden käyttöä ja esimerkiksi mikromuovien päästöjen päätymistä ympäristöön halutaan karsia kansainvälisilläkin sopimuksilla (Pariisin muovisopimus 2023).
Muovin kierrätys voi olla monimutkaista, koska kaikkia muoveja ei voida kierrättää samalla tavalla. Kierrätettävyys riippuu siitä, millaisesti muoviseoksesta tuote koostuu. Siksi on hyvä tuntea tyypillisimmät muovilaadut ja niiden kierrätysohjeet. Väärin hävitetty muovi tai kierrättämisen laiminlyöminen ovat eräitä nykyaikamme suurimpia haasteita, jotka rasittavat ympäristöä. Yrityskäytössä muovit tulee kierrättää siinä missä muutkin jätteet. Oikeilla valinnoilla voit edistää kestäviä käytänteitä, jotka ovat kustannustehokkaita aina hankinnasta kierrätykseen ja jätekuluihin.
Oleellista on tuntea ohjeet eri muovilaatujen ja muovituotteiden kierrättämiseen. Kaikki muovit eivät sovellu samaan muovinkeräysastiaan. Katso ohjeet eri muovilaatujen lajitteluun ja kierrätykseen täältä
Tiettyyn tarpeeseen vastuulliset kertakäyttötuotteet ovat sopivin ratkaisu: esimerkkinä ruuan tarjoileminen väliaikaisissa tilaisuuksissa, kuten tapahtumissa. Lue esimerkiksi, miten kertakäyttötuotteet sopivat festareille.
Uudelleen käytettävät multiuse-tuotteemme valmistetaan PP-muovista, joka on täysin kierrätettävä materiaali. Lue miten multiuse-tuotteita, kuten ruokailuastioita, voi käyttää uudelleen jopa 125 kertaa.
Tiesitkö tämän?
Noin 5 % maailmassa kulutetusta öljystä käytetään muovin valmistukseen.
Katso PlasticsEuropen video oppiaksesi lisää muovin valmistuksesta, ja miksi he uskovat sen olevan liian arvokasta poisheitettäväksi
Fossiilipohjaiset muovit ovat kaikkein yleisimmin käytettyjä muovityyppejä. Ne valmistetaan fossiilisista polttoaineista, kuten öljystä ja maakaasusta. Esimerkkejä fossiilipohjaisista muoveista ovat polyeteeni (PE), polypropeeni (PP), polyvinyylikloridi (PVC), polystyreeni (PS) ja polyeteenitereftalaatti (PET).
Fossiilipohjaisten muovien kierrätys vaatii useita vaiheita: keräys ja lajittelu, puhdistus, murskaus, sulatus ja muovaus. Kuluttajan kannalta oleellisin on huolellinen lajitteluvaihe, koska eri muovityypit on käsiteltävä eri tavoin.
Biohajoava ja biopohjainen muovi ovat materiaaliltaan fossiilipohjaista ympäristöystävällisempiä. Ne eivät kuitenkaan ole automaattisesti aina kestävimpiä valintoja.
Biohajoava muovi ei sovellu tavalliseen muovinkeräykseen, mikä voi hankaloittaa arkea, ellei biohajoavan muovin keräämiseen ja poistoimittamiseen ole valmiita prosesseja ja käytänteitä. Biohajoava muovi voi nostaa hieman kierrätysmaksuja, koska sen kierrättäminen vaatii hieman monivaiheisemman prosessin jätteen käsittelyn päässä. Toisaalta biohajoava muovi ei luontoon päätyessään ole niin suuri ongelma kuin täysin hajoamaton fossiilinen muovi.
Muovi on hyvä ratkaisu moneen käyttötarpeeseen, mutta myös korvaavia tuotteita on tullut markkinoille kasvavissa määrin.
Kun haluat painottaa valinnoissasi ympäristöarvoja, on hyvä ottaa huomioon tuotteen valmistustapa ja kuljetus – esimerkiksi miten kaukaa tuote tulee vai voisiko vastaavan tuotteen saada lähempää? Ota huomioon myös tuotteen laatu, laskennallinen käyttöikä sekä lajittelumahdollisuudet ja kierrätettävyys.
Tyypillisimpiä vaihtoehtoisia materiaaleja muoville ovat paperi ja kartonki, bagassi eli sokeriruoko, palmunlehdet, puu sekä kaoliini eli savipinnoite. Monet näistä ovat täysin uusiutuvia ja biohajoavia.
Sopivan materiaalin ja tuotteen valinta lähtee aina omasta käyttötarpeestasi ja tavoitteistasi. Tuotteen hinta—laatusuhteen lisäksi kannattaa pohtia lajittelua, kierrättämistä ja jätteiden käsittelyä sekä niistä muodostuvia kuluja. Myös lainsäädäntö sekä tulossa olevat uudetkin direktiivit on hyvä tuntea. Mitä paremmin tunnet käyttämäsi muovin kohtalon käytön jälkeen, sitä todennäköisemmin voit tehdä kokonaisvaltaisesti kestäviä valintoja. Päätyykö muovi esimerkiksi paikalliseen kierrätyskeskukseen poltettavaksi vai jatkokäyttöön jalostettavaksi?
Suositus: Tutustu EU:n muovidirektiiviin
Voit kysyä meiltä lisää muovien käyttöön liittyvistä säädännöistä. Autamme myös sopivien tuotevaihtoehtojen kartoittamisessa ja vertailemisessa!
Miksi muoveissa on lisäaineita?
Mikä on muovin vaikutus ympäristöön?
Miten vastuullinen valinta muovi on?
Mikä on ympäristöystävällisin muovi?
Mitkä ovat kerta- ja kestomuovien erot?
Mitä kerta- ja kestomuoville tapahtuu käytön jälkeen?
Mitkä ovat kierrätettävien muovien koodit?
Miten valita sopiva muovilaatu omaan käyttötarpeeseen?
Miten kustannustehokas valinta muovi on?
Mitkä voivat olla muovituotteiden etuja muihin materiaaleihin verrattuna?
Mitä uudelleenkäytettävät -tuotteet ovat ja mitkä ovat niiden hyödyt?
Mikä muovi sopii parhaiten elintarvikekäyttöön?
Muovit valmistetaan usein fossiilisista raaka-aineista, kuten raakaöljystä tai maakaasusta. Ne voidaan valmistaa myös uusiutuvista raaka-aineista, kuten kasviperäisestä biomateriaalista. Ominaisuuksien parantamiseksi muovimateriaaliin voidaan lisätä erilaisia lisäaineita, kuten värjäysaineita tai UV-suojia. Lue lisää muovin valmistuksesta.
Lisäämällä muoviin ainesosia, jotka tekevät siitä kestävämpää, voidaan tuotteiden elinkaarta pidentää. Lisäaineet eivät siis välttämättä ole pahasta, vaan ne voivat kasvattaa käyttökertoja ja parantaa turvallisuutta esimerkiksi UV-suojan tai palonestoaineen ansiosta. Tutustu muovien ominaisuuksiin täältä.
Muovien valmistus aiheuttaa aina ympäristövaikutuksia, mutta kierrätys on auttanut vähentämään niiden haittoja. Olennaista on tunnistaa eri muovilaatujen erot, valita omaan käyttötarpeeseen sopivin materiaali ja tuote sekä käytön jälkeen huolehtia oikeaoppisesti kierrättämisestä. Lue lisää muovin kierrättämisestä.
Muovin vastuullisuus ja ympäristövaikutukset riippuvat käytetyistä raaka-aineista, valmistusmenetelmästä, logistiikasta, käyttötavoista, käyttöiästä sekä kierrätettävyydestä ja mahdollisen kierrätysprosessin vaikutuksista. Muoveissa on siis vastuullisuuden näkökulmasta paljon eroja, joiden osalta on otettava huomioon koko elinkaari. Yleisen käsityksen sijaan kaikki muovit eivät kuitenkaan automaattisesti ole huono ja kestämätön valinta. Lue lisää vastuullisuudesta täältä.
Kaikki muovit eivät ole yhtä huonoja ympäristölle kuin toiset.
Esimerkiksi biohajoava muovi hajoaa nopeammin luonnossa kuin perinteinen muovi. Toisaalta kierrätetyn muovin käyttö vähentää uuden muovin tuotantoa. Muovin ympäristöystävällisyyttä arvioidessa on hyvä ottaa huomioon:
Kertamuovit ovat kertaalleen käytettäviä muovituotteita, kuten muovikasseja ja pakkausmateriaaleja, joita ei voi pehmittää tai sulattaa uudelleenkäyttöä varten.
Kestomuovi sen sijaan voidaan sulattaa ja muotoilla uudelleen useita kertoja, mikä mahdollistaa uudelleen käytön ja vähentää uuden materiaalin tarvetta. Kestomuovituotteita ovat tyypillisesti erilaiset aterimet, juomapullot ja pilleripurkit.
Kertakäyttöiset muovit koetaan usein vaikeaksi ja kalliiksi kierrättää, minkä vuoksi ne päätyvät valitettavan usein kaatopaikalle tai poltettavaksi. Kestomuovin suosiminen kertamuovin sijaan säästää ympäristöä, sillä se voidaan sulattaa ja muotoilla uudelleen useita kertoja. Lue lisää täältä.
Tässä ovat tyypillisimmät muovilaadut ja niiden kierrätysohjeet:
PE-muovi on yleinen muovilaatu, joka kestää hyvin eri lämpötiloja ja on vedenkestävä. PE-muovia on erilaisia, kuten HD-PE, MD-PE ja LD-PE, joilla on kullakin vaihtelevia ominaisuuksia. PE-muovien kierrätettävyys on erinomainen ja tyypillisesti ne kerätään tavalliseen muovinkeräysastiaan jatkokäyttöön ohjaamista varten.
PP-muovi on kevyt, kestävä ja korkeita lämpötiloja sekä kemikaaleja kestävä materiaali. PP-muovi soveltuu hyvin lääkealan, terveydenhuollon ja elintarvikealan tuotteisiin. PP-muovi on myös kierrätettävä ja sitä voi toimittaa muovinkeräysastiaan.
PET-muovi on kevyt ja läpinäkyvä materiaali, jota käytetään paljon terveydenhuollon ja elintarviketeollisuuden tuotteissa sekä pakkauksissa. PET-muovia on erilaisia, kuten A-PET, R-PET ja C-PET. PET-muovi on kierrätettävä, ja sitä voi toimittaa muovinkeräykseen.
PVC-muovi on kova, tiheä ja kirkas materiaali, jota käytetään esimerkiksi pakkauksissa ja lääketieteellisissä välineissä. PVC-muovi ei kuitenkaan sovellu tavalliseen muovinkeräykseen, ja sen kierrätysmahdollisuudet voivat vaihdella. Tarkista siis tuotteen ja alueesi kierrätysohjeet.
PS-muovi on jäykkä, kiiltäväpintainen muovimateriaali, jota käytetään astioissa, pakkauksissa ja säilytysrasioissa. EPS (Styroksi) on kevyempää ja huokoisempaa polystyreenimateriaalia, jota käytetään esimerkiksi suojaamaan herkkiä tuotteita pakkaamisessa.
PS- ja EPS-muovit voidaan yleensä kierrättää, mutta kierrätysohjeet saattavat vaihdella eri paikkakunnilla. Tarkista tuotteen ja alueesi kierrätysohjeet, jotta materiaalit päätyvät oikeisiin kierrätysastioihin.
Yleisesti ottaen muovien kierrättäminen on tärkeää, koska se vähentää jätteen määrää ja uusien raaka-aineiden tarvetta. Tarkista aina tarkat lajitteluohjeet kunnan tai alueellisen jätelaitoksen sivuilta.
Muovimateriaaleja ja -tuotteita sekä erilaisia vaihtoehtoja niiden rinnalle tai korvaamiseksi on olemassa lukematon määrä. Siksi sinun on hyvä tunnistaa mahdollisimman tarkkaan käyttötarve ja tavoite. Joskus kertakäyttöinen tuote voi olla ympäristöystävällisin ja kustannustehokkain valinta, kun taas toiseen käyttötarkoitukseen pitkän käyttöiän takaava uudelleenkäytettävä muovituote on paras valinta. Tutustu erilaisiin muovilaatuihin täältä.
Muovituotteiden valmistus ja siten hankintahinta voi olla edullisempaa kuin esimerkiksi teräs- tai posliinituotteiden kohdalla. Toisaalta monet kertakäyttötuotteet ovat hankinnan aikaan muovituotteita edullisempia, mutta kertakäyttötuotteita on hankittava useammin ja ne voivat kerryttää kierrätys- ja jätekuluja nopeammin. Hankinnoissa kannattaa huomioida aina koko elinkaari sekä tavoiteltava hintalaatu-suhde. Etenkin kestomuovit voivat tarjota pitkän käyttöikänsä ansiosta kustannushyötyjä.
Katso vaihtoehtoiset materiaalit täältä.
Tutustu kertakäyttöisten tuotteiden mahdollisuuksiin täältä.
Muovituotteet sopivat erinomaisesti käyttöön, jossa tuotteelta edellytetään hygieenisyyttä, helppokäyttöisyyttä, keveyttä sekä mahdollisesti useita käyttökertoja. Muovituotteet ovat usein turvallisia, koska ne eivät hajoa samaan tapaan kuin vaikkapa lasi tai posliini. Muovi myös kestää käytössä paremmin kuin esimerkiksi paperiset tai kartonkiset vaihtoehdot.
Yhä useammat muovituotteet ovat pestäviä ja uudelleenkäytettäviä, jolloin niiden käyttöikä on vaihtoehtoista kertakäyttötuotetta pidempi. Tutustu uudelleenkäytettäviin muovituotteisiin täältä.
Abenan multiuse (uudelleenkäytettävät)-tuotteemme valmistetaan täysin kierrätettävästä PP-muovista. Uudelleenkäytettävät tuotteet kestävät jopa 125 pesukertaa. Tuotteiden uudelleen käyttäminen vähentää uusien hankintojen sekä esimerkiksi kertakäyttötuotteista syntyvän jätteen ja jätemaksujen määrää. Käyttöiän päätyttyä uudelleenkäytettävät tuotteemme ovat 100 % kierrätettäviä. Lue lisää multiuse-tuotteista.
Tyypillisimpiä vaihtoehtoja muoville ovat kartonki, paperi, bagassi eli sokeriruoko, palmunlehdet sekä puu, jotka ovat 100 % uusiutuvia. Suosittuja ovat myös kasvipohjaisista raaka-aineista valmistettava PLA (polyaktidi) sekä kaoliini- eli savipinnoite, jota käytetään esimerkiksi kartongin kevyeen päällystämiseen. PLA sekä kaoliini ovat täysin biohajoavia materiaaleja. Lue lisää muovin vaihtoehtoisista materiaaleista täältä.
Monet muovituotteet voivat sopia elintarviketeollisuuden ja HoReCa-puolen tarpeisiin. Suosittelemme tutustumaan niin kertakäyttöisten kuin uudelleenkäytettävien multiuse-tuotteiden mahdollisuuksiin. Tärkeintä on löytää kuhunkin käyttötarpeeseen sopiva tuote, jolloin paras kokonaisuus voi löytyä useita erilaisia tuotteita ja materiaaleja yhdistellen. Tyypillisiä muovilaatuja ovat muun muassa PE ja PP, jotka kestävät hyvin korkeitakin lämpötiloja ja joita käytetään esimerkiksi paukkauksissa sekä ruokailu- ja tarjoiluastioissa. Lue lisää pitkäikäisistä multiuse-tuotteista täältä.
Monet muovit sopivat terveydenhuollon tarpeisiin, sillä muovituotteista saadaan valmistettua kevyitä, hygieenisiä, turvallisia ja kestäviä käyttötavaroita. Muovista valmistettuja tyypillisiä tuotteita ovat esimerkiksi lääkepakkaukset, annostelijat, käsineet ja suojautumisvälineet, joissa käytetään muun muassa PET-, PVC- ja PS-muoveja. Lue lisää terveydenhuollon tuotteista täältä.
Sopiva käsine riippuu käyttötarpeesta ja -tavasta. Monessa terveydenhuollon ja elintarviketeollisuuden tehtävässä käytetään käsineitä, joiden valmistuksessa on saatettu käyttää eräänlaisia muoveja tai esimerkkisi synteettistä kumia. Lue ohjeet sopivan käsineen valintaan täältä.