Muovin kierrätys on ratkaisevassa asemassa kiertotalouden ja ympäristöystävällisen kuluttamisen näkökulmasta. Hyötykäyttöön päätymätön muovijäte ja jatkuva uuden materiaalin tuottaminen ovat osa muovijätekriisiä, jonka taltuttamiseen tähtäävät niin lainsäädäntö kuin kuluttajakäyttäytymisen muutokset. Aihe koskee sekä yksityisiä henkilöitä että yrityksiä ja organisaatioita muun muassa terveydenhuollon, teollisuuden ja elintarvikealojen parissa.
Viime vuosina direktiivit ja lait ovat alkaneet etenkin Euroopassa ohjata yhä enemmän turhan muovin käytön ja uudelleentuotannon vähentämiseen. Samalla yhtä tärkeää on, mitä jo tuotetulle ja käytetylle muoville tulisi tehdä.
Oikeaoppinen muovin lajittelu on ensimmäinen askel muovijätteen kierrättämisen ja uudelleen käytön tehostamiseksi. Vaikka kyseessä on osin vielä alihyödynnetty mahdollisuus, ovat yhä useammat organisaatiot vasta heräämässä merkittävimpiin hyötyihin, joita muovin lajittelu ja kierrätys tarjoavat.
Lue tältä sivulta lisää muovin kierrätyksestä sekä erilaisista hävittämistavoista.
Mikäli muovin kierrätys on aihe, johon kaipaat apua hankintojen tasolta lähtien, niin ota meihin yhteyttä!
Muovin kierrätys ja lajittelu on yksi tehokkaimmista keinoista keventää muovista aiheutuvia ympäristöongelmia. Etenkin kierrättämättömänä muovi voi aiheuttaa haittoja luonnon monimuotoisuudelle ja kiihdyttää ilmastonmuutosta. Luontoon päätyessään muovi hajoaa hitaasti ja hajotessaan se voi myös vapauttaa haitallisia kemikaaleja ympäristöön. Kierrättämällä muovin voit vähentää sen määrää kaatopaikoilla, jätevedessä ja luonnossa sekä pienentää sen haitallisia vaikutuksia maapallolle.
Muovin kierrätyksen hyvänä ohjenuorana toimii niin sanottu 4R:n sääntö: reduce, reuse, recycle ja recovery (Muoviteollisuus Ry). Toisinaan tähän lisätään viideskin R: refuse (vastusta).
Muovin sijasta ja rinnalla kulutusta ohjataankin myös vaihtoehtoisten uusiutuvien materiaalien pariin. Näitä ovat esimerkiksi kasvipohjaiset biohajoavat muovit. On kuitenkin hyvä huomioida, että myös vaihtoehtoiset ja biopohjaiset materiaalit tulee lajitella ja kierrättää oikein. Jos lajittelu tehdään väärin tai tuote päätyy kaatopaikalle, ei biohajoavakaan materiaali ole välttämättä enää sen parempi vaihtoehto, tai täytä ainakaan ympäristöystävällisyytensä täyttä potentiaalia.
Voit tutustua muovin vaihtoehtoisiin materiaaleihin täällä.
Olennaista on myös miettiä tuotteen koko elinkaarta valmistuksesta kuljetukseen ja käytöstä hävittämiseen. Materiaalista riippumatta elinkaaren maksimointi ja olemassa olevan resurssin hyödyntäminen jossain muodossa on yleensä kaikkein kestävin tapa.
Miten elinkaariajattelu auttaa päätöksenteossa?
Resurssitehokkuus voidaan saavuttaa tekemällä kestäviä ja ympäristötietoisia päätöksiä tuotteen elinkaaren jokaisessa vaiheessa. Yksi materiaali ei välttämättä ole suoraan toista huonompi tai parempi, kun otetaan huomioon valmistuksen ja käytön kokonaisvaikutukset.
Katso PlasticsEuropen tekemä video elinkaariajattelusta ja opi lisää!
Lue miten teemme tuotteiden elinkaarilaskentaa Abenalla.
Muovin kierrätys mahdollistaa muovin uudelleenkäytön ja uusiomateriaalien valmistamisen. Tämä vähentää valmistuskustannuksia ja uusien raaka-aineiden tarvetta. Muovin kierrätys luo myös työpaikkoja esimerkiksi kierrätysalan yrityksille.
Euroopan ympäristökeskus korosti jo vuosia sitten, että muovien aiheuttamat haitat ympäristölle ja ilmastolle ovat kasvussa, eivät vain koko maailmassa, vaan myös Euroopassa.
Muovien aiheuttamat haasteet johtuvat pitkälti siitä, etteivät niiden tuotanto- ja kulutusjärjestelmät ole kestäviä. Muovijätekriisi on 2020-luvulla vain korostunut pandemian, ilmastonmuutoksen sekä haastavan taloustilanteen myötä (Euroopan ympäristökeskus). Ilmastonmuutos on nostanut muovin ongelmallisuuden vahvemmin tapetille ja samalla raaka-aineiden hinnat ovat nousseet. Tästä syystä turhan muovin vältteleminen on yhä yleisempää ja kierrätys- sekä uudelleenkäyttömahdollisuuksia arvostetaan enemmän.
Samalla ihmisten tietoisuuden lisääntyminen ja arvopohjainen kuluttaminen ovat tekijöitä, jotka kannustavat sekä yksilöitä että yrityksiä ja organisaatioita hakemaan kestävämpiä vaihtoehtoja. Vastuulliset valinnat, muovin kierrättäminen ja ympäristön huomioiminen ovat tekijöitä, joita monet sidosryhmät ja asiakkaat odottavat ja arvostavat. Niihin panostamalla yritys voi vahvistaa brändinsä arvostusta ja mielikuvaa sekä kantaa kortensa kekoon muovijätekriisin torjunnassa, vaikka yksi tuote kerrallaan.
Yhteenveto - Muovin kierrätyksen hyödyt
Lue lisää: mitä muovi on ja miten se valmistetaa
Fakta on, että kaikki muovit eivät ole kierrätettäviä. Kierrätys- ja uudelleenkäyttömahdollisuudet riippuvat käytetystä muovilaadusta, joita on lukemattomia erilaisia. Siksi jokaiselle muoville on myös oma kierrätysmerkintä, joka tunnetaan myös nimellä materiaalimerkintä. Tyypillisiä muovilaatuja ovat muun muassa terveydenhuollossa ja teollisuudessakin suositut polyeteeni, polypropeeni ja polyetyleenitereftalaatti, eli tutummin PL-, PP- ja PET-muovit.
Kun tunnet tietyn tuotteen muovilaadun ja kierrätysohjeen, ei muovin kierrättäminen ole sen vaikeampaa kuin muidenkaan materiaalien kierrätys. Oleellista on varmistaa, että muovi on lajiteltu esimerkiksi oikeaan jäteastiaan tai kierrätyspisteelle oman alueesi linjausten mukaisesti.
Voit tutustua yleisimpiin muovimateriaaleihin ja niiden kierrätysmerkintöihin täällä.
Kierrätetty muovi on useimmiten aivan yhtä kestävää ja vastaa ominaisuuksiltaan neitseellisistä raaka-aineista valmistettua muovituotetta. Usein loppukäyttäjänä eroa on jopa mahdotonta havaita. Virvoitusjuomapullot, jätepussit, tennis- ja golfpallot, tietokoneen näppäimet ja hiiri sekä auton istuimet ovat vain esimerkkejä tuotteista, jotka voivat sisältää kierrätettyä muovia.
Kierrätetyn muovin ominaisuudet, laatu ja käyttömahdollisuudet paranevat jatkuvasti, kun kierrätys- ja valmistusmenetelmät kehittyvät.
Tutustu erilaisiin muoveihin ja niiden käyttötapoihin täältä
Jos muovin kierrätys ei ole mahdollinen, mihin muovi menee? Tyypillisiä tapoja ovat kompostoiminen, jos kyseessä on biohajoava muovi, muovin polttaminen tai viimeisenä vaihtoehtona loppusijoittelu kaatopaikalle.
Biohajoavan muovin kompostoiminen
Jotkin muovilaadut ovat täysin hajotettavissa kompostoinnin avulla, mutta ne vaativat yleensä tiukasti kontrolloidut olosuhteet esimerkiksi teollisessa kompostointilaitoksessa. Tästä syystä biohajoavia muoveja ei kannata toimittaa suoraan biojäteastiaan tai omaan kompostiin, vaan alueellisten ohjeiden mukaisesti esimerkiksi biohajoavan jakeen käreyspisteeseen.
Jotta muovi voidaan määritellä biohajoavaksi, on sen täytettävä tietyt materiaalia ja biohajoavuutta koskevat kriteerit EN 13432 standardin mukaisesti.
Tuotteet, jotka on testattu biohajoaviksi standardin EN 13432 mukaisesti on merkitty Din Certco -merkillä. Kyseisen standardin ehtoja ovat mm.:
Kannattaa huomioida, että biopohjainen ja biohajoava muovi eivät ole sama asia. Vaikka tuote olisi biopohjainen se ei välttämättä tarkoita, että se olisi biohajoava tai kompostointiin sopiva. Niin ikään biohajoavakaan muovi ei välttämättä ole muita materiaalivaihtoehtoja parempi valinta ympäristön kannalta, jos sitä ei lajitella ja hävitetä ohjeiden mukaisesti.
Tutustu puuhun, bagassiin, palmunlehtiin sekä muihin vaihtoehtoisin materiaaleihin
Muovin polttaminen
Muovin polttaminen on yksi yleisimmistä muovijätteen hävittämistavoista, etenkin Euroopassa. Polttamisen sivutuotteena syntyvä hyöty on se, että prosessissa vapautuva lämpöenergia voidaan ottaa talteen ja käyttää esimerkiksi energiantuotannossa.
Muovin polttaminen ei ole kuitenkaan riskitöntä tai suositeltavaa, sillä se voi vapauttaa ilmakehään kaasuja ja myrkyllisiä kemikaaleja, jotka saattavat olla haitallisia ihmisille ja ympäristölle. Tästä syystä muovia ei tulekaan koskaan polttaa muualla kuin sille tarkoitetuissa tiloissa, kuten nykyaikaisessa polttolaitoksessa.
Kiertotalouden ja kestävän kehityksen näkökulmasta muovijätteen hävittäminen polttamalla ei myöskään edistä jo kertaalleen tuotetun materiaalin kierrättämistä ja uudelleenkäyttöä.
Fossiilipohjaisten ja biopohjaisten muovituotteiden kohdalla polttaminen on kierrätyksen ohella suosituin hävitysmetodi ja samalla elinkaaren viimeinen vaihe. Biohajoavan muovin kohdalla taas polttaminen on vähiten suositeltu vaihtoehto.
Muovin polttamisen mahdollisuudet:
Muovin polttamisen haasteet:
Kaatopaikalle ohjaaminen
Muovin ohjaaminen kaatopaikalla on yksi huonoimmista vaihtoehdoista ja kyseinen mahdollisuus vähenee ja hankaloituu koko ajan. Tämä johtuu siitä, että kaatopaikat ovat ympäristön kannalta erittäin ongelmallisia, sillä ne vievät tilaa ympäristöltä, kuluttavat paljon energiaa sekä voivat huonosti hoidettuina aiheuttaa esimerkiksi jätteen kulkeutumista maaperään tai vesistöön.
Onneksi nykyään valittavissa on lukuisia täysin kierrätettäviä ja uudelleenkäytettäviä muovituotteita sekä vaihtoehtoisia materiaaleja, joita suosimalla voit vähentää kaatopaikalle päätyvää jätettä.
EU:n kiertotalousdirektiivi sekä monet muut lait ja regulaatio tähtäävät siihen, että kaatopaikkojen käyttöä ja niiden määrää tullaan vähentämään merkittävästi. Tavoitteena on näin lainsäädännönkin näkökulmasta edistää vastuullisia hankintoja, vähentää tuotetun ja käytetyn materiaalin määrää sekä edistää muovin kierrätystä, elinkaariajattelua ja kertaalleen tuotetun materiaalin uudelleenkäyttömahdollisuuksia. Samalla kaatopaikkoja koskevat ympäristövaatimukset ja uusien innovaation edistäminen, esimerkiksi kiertotaloutta tukevien prosesseja tukeminen, ovat merkittäviä painopisteitä.
EN 13432 määrittää standardin tuotteiden ja tuotepakkausten materiaalien testaamiselle niiden biohajoavuuden mukaan. Siinä määritellään myös olosuhteet, joissa kompostoituva materiaali voi hajota.
Tuotteet jotka on testattu biohajoaviksi standardin EN 13432 mukaisesti on merkitty Din Certco -merkillä.