Muovilaatuja on olemassa satoja erilaisia, jos otetaan huomioon kaikenlaiset seosmahdollisuudet sekä esimerkiksi muoveissa käytetyt täyteaineet. Näin ollen muovilaadut ovat myös ominaisuuksiltaan hyvin vaihtelevia, minkä vuoksi ne sopivat kukin erilaisiin käyttötarpeisiin.
Tyypillisimmät muovilaadut on hyvä tuntea ainakin pääpiirteittäin, minkä jälkeen voit valita sopivimmat tuotteet omaan tarpeeseesi. Voit myös milloin vain kysyä meiltä lisää ottamalla yhteyttä!
Mikäli haluat selata valikoimaa itsenäisesti, tutustu yritysverkkokauppaamme.
Muovilaadut jaetaan usein karkeasti fossiilipohjaisiin ja biopohjaisiin muoveihin. Muovituotteiden ominaisuuksien osalta taas pääkategorioina puhutaan yleensä sekä kertamuoveista että kestomuoveista.
Nimensä mukaisesti kertamuovit ovat kertaalleen käytettäviä. Ne eivät siis pehmity tai sula sen jälkeen, kun ne on kerran valettu ja kovetettu muotoonsa. Esimerkkejä kertamuoveista ovat muovikassit, ruokapakkaukset, pakkausmateriaalit kuten kääreet ja kuplamuovit sekä tietynlaiset lääketieteelliset tuotteet, kuten kertakäyttöiset ruiskut tai muut vastaavat tarvikkeet.
Kertakäyttöiset muovit päätyvät usein kaatopaikalle tai poltettavaksi, sillä niiden kierrätys on usein haastavaa ja kallista. Kierrätys ja uudelleenkäyttö saattaisi myös heikentää muovilaadun ominaisuuksia. Kertamuoville löytyy kuitenkin jo valtavasti korvaavia vaihtoehtoja, jotka ovat sekä kestäviä että ympäristöystävällisiä.
Kestomuovi on hieman epävirallinen termi kuvaamaan muoveja, jotka voidaan käytön jälkeen sulattaa ja muotoilla uudelleen useita kertoja. Muovimateriaali siis pehmenee ja sulaa tietyssä lämpötilassa, minkä jälkeen se kovetetaan muotoonsa. Näin muovimateriaali voi saada kokonaan uuden toiminnallisuuden tai tyypillisesti palvella samassa käyttötarkoituksessa lukemattomia kertoja. Tämä luonnollisesti vähentää aivan uuden materiaalin tarvetta, mikä säästää myös ympäristöä.
Esimerkkejä kestomuovituotteista ovat monet muoviset astiat, yhä useammat juomapullot, korkit, purkit sekä kannet. Muoviputket ja letkut sekä esimerkiksi pilleripurkit ja lääkkeiden annostelijat voidaan myös valmistaa kestomuovista.
👉Tiesitkö? Kestomuovityyppejä on useita erilaisia. Tunnetuimpia ja yleisempiä ovat polyeteeni (PE), polypropeeni (PP), polyeteenitereftalaatti (PET) ja polyvinyylikloridi (PVC).
💡Lataa maksuton esite, jonka avulla valitset oikean tuotteen oikeaan käyttötarkoitukseen.
Erilaiset muovilaadut vastaavat lukemattomiin erilaisiin käyttötarkoituksiin ja vaatimuksiin. Siksi on tärkeää tietää kyseessä oleva käyttötarkoitus mahdollisimman hyvin, jotta voit tehdä siihen vastaavan sopivimman valinnan materiaalin ja tuotteen osalta.
PE-muovi eli polyeteeni on yksi yleisimmin käytetyistä muovilaaduista. Kyseessä on hiilivedystä valmistettu muovi, joka kestää hyvin eri lämpötiloja. PE-muovi on myös vedenkestävä materiaali, eikä siihen lisätä valmistuksen aikana mitään kemikaaleja. Polyeteenin hyötyjä ovatkin helppous, kierrätettävyys sekä mainio hinta-laatusuhde.
PE-muovien yhteydessä saatat törmätä myös HD, MD ja LD lyhenteisiin. Nämä kertovat muovin laadusta ja ominaisuuksista:
PE-muovin kierrätys: PE on öljypohjainen materiaali, jonka kierrätettävyys on erinomainen (materiaalimerkintä 02, 04; SPI-koodit 2, 4). PE-muovin kierrätysprosessi sisältää keräyksen, lajittelun, puhdistuksen ja uudelleenprosessoinnin, jolla se sulatetaan ja muutetaan uusiksi tuotteiksi. Tämä vähentää kaatopaikalle päätyvän jätteen määrää sekä tarvetta käyttää uusia raaka-aineita. PE-muovin harkittu käyttö voi siis olla varsin vastuullista, etenkin kun se kierrätetään tehokkaasti. Voit kierrättää PE-muovit esimerkiksi toimittamalla ne muovinkeräysastiaan. Tarkistathan tarkat lajitteluohjeet kuitenkin aina kunnan tai alueellisen jätelaitoksen sivuilta.
PP eli polypropeeni on toinen suosituimmista muovimateriaaleista. Materiaaliltaan PP on kevyt, kestävä ja erittäin hyvin korkeita lämpötiloja sekä kovia kemikaaleja kestävä vaihtoehto. Polypropeeni voidaan esimerkiksi sterilisoida jopa 120 asteen lämpötilassa. Siksi se sopii erinomaisesti lääkealan, terveydenhuollon sekä elintarvikealan tuotteisiin, kuten pakkauksiin, tarjoiluastioihin sekä laboratoriotarvikkeisiin.
PP-muovin kierrätys: PP valmistetaan raakaöljystä ja sen kierrätettävyysmerkintä on 05 (PP 05 kierrätysmerkintä tai SPI-koodi 5). Tyypillisesti PP-muovituotteiden valmistus vaatii joihinkin muihin muovilaatuihin verrattuna vähemmän energiaa valmistusprosessin aikana. Samoin PP-muovin kierrätys ja uudelleen käyttö on verrattain helppoa. Voit kierrättää polypropeenin esimerkiksi toimittamalla sen muovinkeräysastiaan. Tarkat lajitteluohjeet kannattaa kuitenkin varmistaa aina kiinteistön, kunnan tai alueellisen jätelaitoksen tiedoista.
💡Vinkki: Tutustu myös uudelleenkäytettäviin PP-muovista valmistettuihin multiuse-tuotteisiin!
PET eli polyeteenitereftalaatti on termoplastinen kevyt ja läpinäkyvä muovimateriaali, mikä tekee siitä varsin suositun terveydenhuollon ja elintarviketeollisuuden tuotteissa sekä pakkauksissa. PET-muovi voidaan jakaa kolmeen pääluokkaan, jotka tunnetaan lyhenteillä A-PET (amorfinen PET), R-PET (kierrätetty PET) sekä C-PET (kiteinen PET).
PET-muovin kierrätys: PET valmistetaan öljystä ja sen materiaalimerkintä on 01 (SPI-koodi 1). PET-muovin kierrätyksen prosessi on suhteellisen yksinkertainen ja materiaalin uudelleenkäytettävyys auttaa vähentämään uusien raaka-aineiden tarvetta tuotteiden valmistuksessa. Tyypillisesti PET-jäte puhdistetaan, murskataan ja jauhetaan, minkä jälkeen se voidaan sulattaa ja muotoilla uudelleen seuraavaa käyttötarkoitusta varten. Luonnollisesti prosessin aikana kaikki mahdolliset epäpuhtaudet poistetaan, jolloin kierrätetty muovituote on ominaisuuksiltaan uutta vastaava ja täysin turvallinen sekä hygieeninen.
PET-muovin kierrätys onnistuu esimerkiksi muovinkeräyksen kautta, mutta tarkistathan kuitenkin aina lajitteluohjeet kunkin kiinteistön, kunnan tai paikallisen jätelaitoksen tiedoista.
PVC on materiaaliltaan kova, tiheä ja kirkas muovilaatu. Sitä suositaan esimerkiksi tietyissä pakkauksissa sekä lääketieteellisissä välineissä, kuten suojakäsineissä. Polyvinyylikloridia on saatavilla sekä joustavassa että jäykemmässä muodossa. Lisäaineilla PVC-muovin ominaisuuksia voidaan jalostaa tiettyyn käyttötarkoitukseen sopivaksi: esimerkiksi väriä, läpinäkyvyyttä tai kestävyyttä voidaan näin parantaa.
PVC-muovin kierrätys: PVC-muovin raaka-aineena toimii raakaöljy/-kaasu ja suola (natriumkloridi). Materiaalimerkintä on 03 (SPI-koodi 3). PVC-muovia ei tule laittaa tavallisiin muovinkeräysastioihin, sillä kyseiset astiat on tarkoitettu yleisemmin kierrätettäville muovityypeille, kuten PP- ja PET-muoveille. Lisäksi PVC-muovista valmistettu tuote voi sisältää erilaisia lisäaineita, jotka eivät sovellu tavalliseen muovinkeräys- ja käsittelyprosessiin. Tutustuthan siis huolella sekä tuotteeseen että alueesi kierrätysohjeisiin ja lajittelumahdollisuuksiin.
💡Kerromme mielellämme lisää erilaisista muoveista ja niiden kierrätyksestä. Jätä meille viesti täältä
PS-, EPS- ja XPS-muovien kierrätys: Raaka-aineena näissä muoveissa käytetään öljyä (materiaalimerkintä 06; SPI-koodi 6). Kierrätysohjeet voivat vaihdella paikkakunnasta ja tuotteesta riippuen, joten tutustuthan huolella tuotteen sekä oman alueesi kierrätysohjeisiin. Näin oikeat muovilaadut päätyvät varmasti oikean kierrätysastiaan, jolloin materiaalin jatkojalostaminenkin onnistuu tehokkaasti.
PLA on biopohjainen, biohajoava ja uusiutuva muovimateriaali. Se valmistetaan yleensä kasviperäisestä materiaalista, kuten maissitärkkelyksestä, sokeriruo'osta tai muista sokeripitoisista kasveista, joihin on sekoitettu öljyä valmistusprosessin aikana. PLA-muovia suositaan muun muassa juomapilleissä ja -kupeissa, lääkepakkauksissa sekä muovikelmuissa. Lisäksi PLA-muovia voidaan käyttää pinnoitteena esim. kahvikupeissa ja muissa kertakäyttöastioissa, joissa se tarjoaa lämpöä kestävän, ympäristöystävällisemmän ratkaisun säilyttäen tuotteen biohajoavuuden teollisissa olosuhteissa.
PLA-muovin kierrätys: Polylaktidi on lämpömuovattava polyesteri, eli se voidaan sulattaa, minkä jälkeen massasta voidaan valmistaa uusia tuotteita. Koska PLA sisältää sekä öljyä että biopohjaisia materiaaleja, se ei sovellu tavalliseen muovinkeräysastiaan. Tutustu tuotteen, kiinteistön sekä oman alueesi kierrätysohjeisiin oikeaoppisen lajittelun varmistamiseksi.
Eri muovilaatujen ympäristövaikutukset voivat vaihdella merkittävästi, mihin vaikuttavat muun muassa käytetty raaka-aine, valmistusprosessi, käyttöikä sekä materiaalin kierrätettävyys. Monet muoveista ovat öljypohjaisia, mikä tarkoittaa, että niiden valmistamiseen käytetään fossiilisia polttoaineita.
Muovit eivät kuitenkaan välttämättä ole huono tai kestämätön valinta, sillä monet muovit ovat uudelleen käytettäviä ja oikein kierrätettyinä ne vähentävät uusien materiaalin tarvetta. Tietyissä tapauksissa, esimerkiksi terveydenhuollossa ja elintarviketeollisuudessa, muovin käyttö voi olla jopa paras tapa, tuotteen turvallisuus, kestävyys ja helppous huomioiden.
Ratkaisevassa asemassa muovien käytössä ovat tehokas kierrätys ja jätteenhallinta. Väärin lajiteltu muovi voi heikentää kierrätettyjen muovimateriaalien laatua tai aiheuttaa ongelmia jätteenkäsittelyssä, joten on tärkeää tutustua huolella kierrätys- ja lajitteluohjeisiin.
Muoviteollisuus myös kehittyy koko ajan ja uusia muovityyppejä ja -seoksia kehitetään jatkuvasti. Lisäksi sopivin kokonaisratkaisu voi usein olla varsin moninainen: muovit ja vaihtoehtoiset materiaalit, kuten kartonki, paperi tai puu, eivät ole toisiaan poissulkevia.
Lue lisää muovien kierrätyksestä täältä
Olemme toimineet terveydenhuollon ja teollisuuden johtavien toimijoiden kumppanina jo 70 vuoden ajan. Asiakkainamme on myös HoReCa- sekä hyvinvointi- ja kauneusalan toimijoita sekä tukkureita.
Haluamme auttaa sinua löytämään kustannustehokkaat ja ympäristöystävälliset vaihtoehdot, jotka vastaavat omiin arjen tarpeisiisi. Suomessa sinua palvelevat paikalliset asiantuntijamme. Ota yhteyttä, kun haluat kuulla lisää valikoimastamme tai pyytää tarjouksen tuotteista!
Ovatko muovit pahasta? Eivät välttämättä. Lue muovituotteiden hyödyistä terveydenhuollossa ja elintarviketeollisuudessa.
Lue lisää!
Keskustelu muovista on herättänyt kiinnostusta vaihtoehtoisiin materiaaleihin. Mitä nämä vaihtoehtoiset materiaalit ovat?
Lue lisää!