Virtsankarkailu on melko yleinen, joskin ikävä vaiva. Moni suomalainen kärsii virtsankarkailusta jossain vaiheessa elämäänsä. Virtsankarkailua on mahdollista hoitaa ja vaivan kanssa elämistä helpottavat myös lukuisat huomaamattomat tuotteet, kuten housuissa käytettävät suojat. Tutustu tällä sivulla lisää virtsankarkailun syihin sekä ammattilaisten kokoamiin vinkkeihin ja ratkaisuihin!
1. Virtsankarkailuun suunnitellut tuotteet Abenalta
2. Mitä virtsankarkailusta on hyvä tietää?
3. Virtsankarkailun tyypillisiä syitä
4. Mitkä asiat voivat pahentaa virtsankarkailua?
5. Virtsankarkailu on yleisintä yli 50-vuotiailla
miesten virtsankarkailu
lasten virtsankarkailu
6. Virtsankarkailu liikunnan aikana ja ponnistaessa – 7 vinkkiä
Abenalla tarjoamme kattavan valikoiman virtsankarkailuun suunniteltuja tuotteita ammattikäyttöön. Löydät tuotteitamme myös jälleenmyyjiltä. Olemme kehittäneet ja testanneet tuotteet alan ammattilaistemme toimesta sekä lukuisilla loppukäyttäjillä ympäri maailmaa.
Virtsan- ja ulosteenkarkailuun suunnitellut tuotteemme soveltuvat etenkin terveydenhuoltoalan toimijoiden, hoivakotien ja kotihoidon arkisiin sekä vaativiin tarpeisiin. Alan ammattilaisena voit selata valikoimaa ja tilata tuotteitamme suoraan verkosta, tai kysyä niitä omalta paikalliselta jälleenmyyjältäsi.
Pyydä omat yritystunnukset ja tutustu valikoimaan
Kuluttajana löydät tuotteitamme mm. Suomen hoivatarvikkeelta ja Dream Carelta
Kaikki terveydenhuollon tuotteet löydät täältä
Virtsankarkailulla tarkoitetaan tahatonta virtsaamista. Vaivasta voidaan puhua myös virtsainkontinenssina. Inkontinenssi tarkoittaa tahatonta virtsaamista tai ulostamista.
Virtsankarkailu ei ole sairaus, mutta se voi olla oire piilevästä ongelmasta, jota voidaan yleensä hoitaa:
Lue eri inkontinenssityypeistä täältä
Virtsankarkailun yleisin syy on virtsaputken sulkijalihaksen heikentyminen. Tämä taas johtuu usein fyysisestä muutoksesta, kuten raskaudesta, synnytyksestä tai menopaussin tuomista kehon muutoksista.
Muita virtsankarkailun syitä voivat olla mm.
Virtsankarkailua on turha hävetä! Mikäli virtsankarkailu heikentää jokapäiväisen elämänlaatua tai asia huolestuttaa, ota aihe rohkeasti esiin lääkärisi kanssa. Mitä aiemmin nostat vaivan esille, sitä helpompi sitä on yleensä hoitaa. Voit myös helpottaa arkeasi useilla huomaamattomilla virtsankarkailuun tarkoitetuilla tuotteilla, kuten tippasuojilla.
Pahimmillaan virtsankarkailu alkaa rajoittaa liikaa normaalia elämää ja aiheuttaa ahdistusta. Kannattaa kiinnittää huomiota tyypillisiin tekijöihin, jotka saattavat pahentaa vaivaa. Näin voit parhaimmillaan omilla arkisilla valinnoilla saada lisää varmuutta ja lieventää virtsankarkailua.
Tietyt lääkkeet voivat lisätä virtsankarkailua
Unilääkkeet, lihasrelaksantit, masennuslääkkeet, verenpainelääkkeet ja sydänsairauksiin määrättävät lääkkeet voivat kasvattaa virtsankarkailun riskiä. Mikäli kärsit virtsankarkailusta, tai huomaat oireiden alkavan jonkin lääkityksen aloitettuasi, nosta asia esiin oman lääkärisi kanssa.
Nesteiden nauttimisen ja wc:ssä käynnin rytmi ovat tärkeitä
Suuren nestemäärän juominen lyhyen ajan sisään kasvattaa luonnollisesti virtsan määrää virtsarakossa, joka puolestaan luo painetta lantionpohjaan. Tämä voi hankaloittaa pidättämistä, virtsaamisen hallintaa ja johtaa vuotamiseen. Virtsarakko täyttyy myös silloin, jos wc:ssä ei tule käytyä tarpeeksi usein.
Suositeltavaa ei ole opettaa virtsarakkoa tyhjentymään liian usein. Ei siis kannata käydä wc:ssä vain ”varalta”, sillä tällöin virtsarakon pidätyskyky ei vahvistu, vaan saattaa päinvastoin heikentyä entisestään. Luonnollisesti ei kannata myöskään pidätellä tuntikaupalla, sillä lopulta virtsa voi tulla hallitsemattomasti ulos.
Älä vähennä riittävää nesteytystä virtsankarkailun pelon vuoksi, vaan nauti suositeltava määrä nesteitä joka päivä tasaiseen tahtiin. Odota, että sinulla on todella virtsaamisen tarve, ennen kuin menet wc:hen. Lisävarmuutta saat virtsankarkailuun suunnitelluista tuotteista, kuten imukykyisistä tippasuojista ja vuodesuojista.
Tarkkaile ja rajoita tarvittaessa kofeiinin ja alkoholin määrää, jos kärsit virtsankarkailusta
Aineet, jotka sisältävät kofeiinia, kuten tee, kahvi ja cola-juomat, voivat pahentaa virtsankarkailua. Tämä johtuu kofeiinin diureettisesta vaikutuksesta, joka saa munuaiset tuottamaan enemmän virtsaa ja näin ollen vuotoja tulee helpommin.
Myös alkoholi on diureetti, eli se stimuloi munuaisia tuottamaan enemmän virtsaa. Rajoita näiden nesteiden juontia etenkin, jos huomaat virtsankarkailuongelman pahenevan kofeiini- ja alkoholipitoisia juomia nautittuasi.
Virtsankarkailu ei ole väistämätön osa ikääntymistä, mutta sen yleisyys kasvaa 50. ikävuoden jälkeen. Vaiva on hieman tyypillisempi naisilla kuin miehillä ja sen vakavuus on yksilöllistä. Osa kokee vain lievää karkailua tai ajoittaista tiputtelua. Toiset taas saattavat kastella itsensä säännöllisesti.
Menopaussin jälkeen naisen keho kokee muutoksia, joiden vuoksi virtsan pidättäminen voi olla haastavampaa. Virtsaa saattaa karata esimerkiksi ponnistuksen yhteydessä tai naurukohtauksen aikana. Virtsankarkailua ei tarvitse hävetä, mutta halutessasi voit ottaa asian puheeksi lääkärisi tai gynekologisi kanssa. Moni saa apua myös aikuisille naisille suunnitelluista, imukykyisistä tippasuojista.
Synnytyksen jälkeen myös nuoremmat naiset kokevat tyypillisesti virtsankarkailua. Yleensä tämä on täysin normaalia ja menee ohi siinä vaiheessa, kun keho on palautunut synnytyksestä. Sitä ennen voit käyttää tarkoitukseen suunniteltuja tuotteita, jotka pitävät sinut kuivana virtsankarkailusta huolimatta.
Lue lisää: Naisten virtsankarkailu
Miesten virtsankarkailua tyypillisesti koetaan 50 ikävuoden jälkeen. Iän edelleen karttuessa, vaivan yleisyys lisääntyy. Mikäli syy on lääketieteellinen, voi virtsankarkailu johtua muun muassa laajentuneesta eturauhasesta, diabeteksesta tai neurologisesta sairaudesta, kuten Parkinsonin taudista. Parasta on tutkituttaa virtsankarkailun syy lääkärin toimesta. Miesten virtsankarkailuun on saatavilla aivan omat tuotteensa, jotka tekevät vaivan kanssa elämisestä helpompaa.
Miesten virtsankarkailussa yleisin tyyppi on tiputteluvuoto. Lue lisää täältä
Lapset saattavat olla taipuvaisia laskemaan alleen, etenkin nukkuessaan ja kuivaksi opetellessaan. Koska virtsankarkailun kontrollointi kehittyy aivoissa pikkuhiljaa, on aivan luonnollista, että lapsilla taito valmistuu hieman yksilölliseen tahtiin. Tyypillisesti lapset oppivat kuivaksi 6. ikävuoteen mennessä. Mikäli lapsi kastelee itsensä säännöllisesti myös päivisin, kannattaa kehityshäiriön sekä virtsatietulehduksen mahdollisuus sulkea pois lääkärin toimesta.
Ponnistusvirtsankarkailussa virtsaa karkaa hallitsemattomasti fyysisen aktiivisuuden aikana tai silloin, kun virtsarakkoon kohdistuu painetta. Tyypillisiä tilanteita ovat juostessa ja hypätessä, kuten myös yskimiminen, aivastaminen tai vaikka kova naurunpurskahdus. Tällöin virtsaa voi karata vain muutama tippa tai joskus enemmänkin.
Virtsankarkailun vakavuudesta kertoo yleensä se, miten suurta vuoto on ja miten helposti sitä tapahtuu.
Osalla kevytkin aktiivisuus voi saada aikaan virtsankarkailua, kun taas osalla virtsaa karkaa vain äärimmäisissä ponnisteluissa tai vauhdikkaassa liikkeessä. Joka tapauksessa ponnistusvirtsankarkailun kanssa liikkuminen voi olla haastavaa ja aiheuttaa epävarmuutta.
”Ponnistusvirtsankarkailua esiintyy
sekä miehillä että naisilla.
Naisilla sitä esiintyy arviolta joka viidennellä, eli 20%: lla.”
Ponnistusvirtsankarkailu voi nostaa kynnystä liikunnan harrastamiseen, etenkin tiettyjä lajeja kohtaan. Virtsankarkailun ei tulisi kuitenkaan antaa karsia itselle mieluisia harrastuksia, etenkään sellaisia, jotka ovat kokonaisterveydelle hyväksi. Esimerkiksi juokseminen tai vastusharjoittelu kuntosalilla voivat olla monelle tällaisia lajeja.
Vinkki 1: Suosi vaatteissa kompressio-ominaisuutta
Jos kärsit ponnistusvirtsankarkailusta, suosi vaatteita, joissa on kompressio-ominaisuus. Kokeile esimerkiksi triatlonisteille suunniteltuja shortseja, jotka antavat tukea. Tällaisissa shortseissa on usein myös kevyt pehmike, joka imee kosteutta, jolloin pienet vuodotkaan eivät haittaa suoritusta. Useimmat kompressioshortsit sopivat mainiosti päällishortsien tai verryttelyhousujen alla käytettäviksi.
Vinkki 2: Valitse sopivat liikuntamuodot
Tietyt liikkeet ja lajit aiheuttavat todennäköisemmin virtsankarkailua kuin toiset. Jos koet virtsankarkailua herkästi juuri liikkuessasi, voit jättää kaikkein rutistavimmat liikkeet tekemättä. Näitä ovat esimerkiksi kovat vatsarutistukset, jalkojen yhtäaikainen nostaminen tai äärimmäisen kova voimaharjoittelu etenkin, jos liikkeet edellyttävät hengityksen pidättämistä. Sen sijaan lajit ja liikkeet, joissa keskityt nostamaan rintakehää tai pidentämään selkää, vähentävät virtsarakon painetta. Tällaisia lajeja ovat muun muassa uinti, pyöräily ja jooga.
Vinkki 3: Käy tarvittaessa vessassa ennen suoritusta ja sen välissä
Mikäli osallistut oikein rajuun liikuntaan, kannattaa käydä vessassa sekä ennen urheilusuoritusta että tarvittaessa sen aikana, esimerkiksi treenin puolivälissä. Tämä on hyvä keino etenkin, jos nautit liikunnan aikana nestettä. Mitä tyhjempi virtsarakkosi on liikunnan aikana, sen helpompi karkailua on välttää.
Vinkki 4: Älä jätä nesteyttämättä virtsankarkailun pelossa
Vaikka kärsisit virtsankarkailusta ja haluaisit pitää rakkosi mahdollisimman tyhjänä liikunnan aikana, ei kannata kuitenkaan antaa kehon kuivua. Etenkin hikoillessa keho tarvitsee nesteytystä. Kannattaa muistaa, että myös kehon kuivuminen voi vaikeuttaa virtsarakon hallintaa, sillä virtsa on tällöin väkevämpää. Väkevä virtsa saattaa ärsyttää virtsarakkoa ja pahentaa ongelmaa.
Nesteytykseen paras vaihtoehto on vesi. Juo sitä kohtuullisesti pienissä erissä, jolloin virtsarakko ei pääse täyttymään yllättäen tai liian nopeasti.
Vinkki 5: Vahvista lantionpohjan lihaksiasi pidätyskyvyn parantamiseksi
Lantionpohjan lihakset säätelevät virtsarakkoa, joten näiden lihasten vahvistaminen kegel-harjoitusten ja muiden poikittaisia vatsalihaksia vahvistavien liikkeiden avulla voi auttaa. Voit halutessasi kääntyä valmentajan tai fysioterapeutin puoleen, joka tuntee tai on erikoistunut lantionpohjan lihasten ja virtsarakon terveyteen. Hän voi auttaa sinua kohdistamaan, aktivoimaan ja harjoittamaan lantionpohjan oikeita lihaksia.
Vinkki 6: Ota avuksesi imukykyiset tuotteet
Imukykyiset tuotteet eivät estä virtsan karkaamista, mutta pitävät sinut kuivana ja itsevarmana. Monet tuotteistamme ovat erittäin imukykyisiä sekä samalla varsin huomaamattomia ja miellyttäviä vaatteiden alla. Esimerkiksi suositut inkontinenssisuojat ja imukykyiset tippasuojat sekä muut tuotteemme antavat varmasti riittävän imutehon, jotta voit liikkua itsevarmasti. Lue lisää tuotekatalogista
Vinkki 7: Nosta aihe rohkeasti esiin lääkärisi kanssa
Mikäli olet jo kokeillut yllä mainittuja vinkkejä, tai koet huolta virtsankarkailusta, kannattaa harkita lääkärissä käyntiä. Joissain tapauksissa leikkaus voi olla perusteltu ratkaisu virtsan- tai ulosteenkarkailun hoitoon. Joskus jo pienimuotoisilla poliklinikalla tehtävällä leikkauksella voidaan parantaa oireita ja siten elämänlaatua.
Miksi virtsa haisee joskus voimakkaasti?
Pistävä haju johtuu siitä, että virtsa sisältää ammoniakkia. Kun virtsa on väkevää, ammoniakin pistävä haju on voimakkaampaa. Virtsan väkevöityminen taas johtuu usein siitä, että et ole juonut riittävästi. Tällöin myös virtsan väri on tummempaa.
Väkevä virtsa voi ärsyttää virtsarakkoa, mikä saattaa omalta osaltaan pahentaa virtsankarkailuongelmaa. Väkevöityminen voi myös laskea virtsarakon kapasiteettia. Tällöin virtsarakkoon ei enää mahdu yhtä paljon virtsaa, jolloin hallinnan tunne ja pidätyskyky voivat olla koetuksella.
Liian vähäinen juominen lisää myös virtsatietulehduksen riskiä. Tulehdukset voivat olla kivuliaita ja saada virtsan haisemaan voimakkaasti. Vaikka kärsisit virtsankarkailusta, muista siis huolehtia riittävästä ja säännöllisesti nesteytyksestä. Näin pidät yllä virtsarakon normaalia toimintaa ja terveyttä.
Mikäli virtsan haju häiritsee ja kärsit virtsankarkailusta, tutustu Abenan valikoimaamme. Kaikissa virtsankarkailuun suunnitelluissa tuotteissamme on tehokas hajunsulkujärjestelmä, joka neutralisoi virtsan hajua. Näin virtsankarkailu on huomaamatonta, eikä sitä hajunkaan puolesta juuri huomaa. Katso tuote-esite
Miten virtsarakko toimii?
Virtsarakko on säiliö, joka varastoi virtsan. Virtsarakon aktiivisuutta säätelevät aivot sekä hermosto. Kun virtsarakon täyttöaste saavuttaa tietyn pisteen, aivoille välittyy signaali virtsarakon tyhjentämisestä. Virtsarakko tyhjennetään aukaisemalla rengasmainen sulkijalihas, jolloin virtsa vapautuu säiliöstään.
Virtsarakon tyhjentämistä hallinnoidaan tietoisesti, mutta jos rakkoa ei tarkoituksellisesti tyhjennä ajoissa, tyhjenee se lopulta itsestään – toisin sanoen, jos koitat pidätellä loputtomasti, lasket lopulta allesi. Virtsankarkailuongelmissa kyse voi olla virtsaamista ohjaavien lihasten heikentymisestä, niiden toimintahäiriöstä tai jossain tapauksissa aivojen tai hermoston häiriöstä.
Miten pidän intiimialueen ihon terveenä, jos kärsin virtsankarkailusta?
Virtsa ja uloste ärsyttävät etenkin intiimialueiden herkkää ihoa. Siksi hyvään ihonhoitoon kannattaa kiinnittää huomiota. Etenkin jos ihosi on kuiva ja halkeileva, ota käyttöön ihotyypillesi sopivat laadukkaat tuotteen.
Joka tapauksessa iho kannattaa pitää puhtaana sekä ottaa käyttöön tarvittaessa lisäkosteutusta tarjoavat tuotteet. Abenan valikoimastamme löydät turvalliset, hoitavat ja tehokkaat tuotteet kaikille ihotyypeille.
Katso peseytymistuotteet sekä ihonhoitotuotteet