Raskaus on upeaa aikaa monille naisille, mutta monet odottavat äidit kärsivät myös vähemmän upeista asioista, kuten väsymyksestä, pahoinvoinnista ja selkäkivuista. Lisäksi naiset kärsivät monesti huomaamattomasta virtsankarkailusta niin raskauden aikana, kuin sen jälkeenkin.
Arviolta 40% naisista kärsii virtsankarkailusta raskauden aikana. Yli 35 -vuotiailla, sekä ylipainoisilla naisilla osuus on jopa suurempi.
Useimmissa tapauksissa palautuminen voi kestää jopa 6kk synnytyksestä, mutta monet oireet helpottuvat jo kuuden viikon jälkeen. Osa naisista kärsii pidempään, jotkut jopa lopun elämäänsä jos oireet jätetään hoitamatta.
Naisen vartalo muuttuu monella tapaa raskauden aikana. Erityisesti ensimmäisten kuukausien aikana kehon pitää tottua moniin muutoksiin, kuten pahoinvointiin, virtsanpidätyskyvyttömyyteen ja useisiin muihin epämukaviin vaivoihin.
Raskauden aikainen huomaamaton virtsankarkailu johtuu osittain hormonaalisista muutoksista. Lisäksi noin kolmen kuukauden kohdalla kohtu alkaa painamaan virtsarakkoa, joka saa virtsarakon tuntumaan täydeltä yhä nopeammin.
Samalla kun hormonaaliset muutokset valmistavat virtsaputken ja lantionpohjan lihaksia synnytykseen, ne myös heikentävät lantionpohjan lihaksia.
Lantionpohjan lihasten heikkenemisellä on turhauttava sivuvaikutus. Virtsanpidätyskyvyttömyyttä voi ilmetä, jos virtsarakkoon kohdistuva paine muodostuu liian suureksi. Paine muodostuu mm. nauraessa, yskiessä tai muun fyysisen ponnistuksen johdosta. Tämän takia osa naisista kärsii ponnistusinkontinenssista raskauden aikana tai sen jälkeen.
Ponnistusinkontinenssi on yleisempää raskauden loppuvaiheessa ja sitä esiintyy jopa 50 -70 %:llä raskaana olevista naisista.
Raskaushormoni koriongonadotropiini (hCG) on olennaisessa osassa virtsaongelmien kehittymisessä raskauden aikana. Istukkahormoniksikin kutsuttu hormoni lisää veren määrää kehossa ja näin ollen verenvirtaus munuaisiin on kovempaa kuin normaalisti. Tämä aiheuttaa sen, että virtsarakko täyttyy nopeammin ja pakottaa naisen käymään vessassa useammin.
Raskaudenaikainen huomaamaton virtsankarkailu on hyvin yleistä ja poistuu yleensä noin 6 viikkoa synnytyksen jälkeen, kun lihaksilla on ollut hieman aikaa palautua. Synnytyksestä palautuminen ottaa aikaa. Lihaskudos vahvistuu automaattisesti synnytystä seuraavina kuukausina. Useimmat oireet katoavat 6 viikon sisällä, kun taas täysi palautuminen voi kestää jopa 6 kuukautta.
Onneksi on keinoja, joilla voi ehkäistä inkontinenssia ja helpottaa palautumista synnytyksen jälkeen. Muista, että aina virtsanpidätyskyvyttömyyttä ei voi kokonaan estää, mutta nämä keinot voivat myös auttaa sinua palautumaan helpommin ja nopeammin.
Vinkki 1
Vältä alkoholia ja tupakointia. Ne eivät ainaoastaan kasvata keskenmenon ja terveysongelmien riskiä, mutta vaikuttavat myös inkontinenssiin.
Vinkki 2
Lantionpohjan lihasten harjoittaminen edistää palautumista ja sen voi aloittaa jo ennen raskautta tai sen aikana. Päivittäisellä harjoittelulla inkontinenssin ja sen oireiden riskiä voidaan vähentää.
Fysioterapeutti voi auttaa sinua löytämään sopivat harjoitteet. Fysioterapeutti voi myös antaa yksilöllisiä neuvoja oikeanlaiseen asentoon wc-käynnille, yleiseen wc-rutiiniin sekä ruokailu- ja juomatapoihin.
Vinkki 3
Vastoin yleistä olettamusta on tärkeää jatkaa riittävää nesteytystä. Kuivuminen voi johtaa virtsarakon ärtymiseen ja infektioihin, jotka pahentavat inkontinenssin oireita.
Tee virtsanpidätyskyvyttömyyteen liittyviä ostoksia suoraan verkkokaupassamme!