Yliaktiivinen virtsarakko voi ilmetä monenlaisina oireita, kuten tarpeena virtsata usein. Toisinaan yliaktiivisesta virtsarakosta kärsivillä ihmisillä on myös pakkoinkontinenssia.
Herkän virtsarakon oireita esiintyy niin miehillä kuin naisilla, mutta useimmiten se diagnosoidaan ikääntyneillä ihmisillä. Jotkut arviot osoittavat, että 30-40 % ihmisistä elää yliaktiivisen virtsarakon kanssa, mutta virallisia lukuja on vaikea saada, sillä monet kärsivät hiljaisuudessa, eivätkä hae oireisiinsa apua.
Yliaktiviinen tai herkkä virtsarakko voi ilmetä monenlaisina oireina, jonka takia on tärkeää keskustella lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa avun varmistamiseksi.
Yleisesti yliaktiivinen virtsarakko johtuu virtsarakon tarpeettomasta supistelusta, joka saa virtsarakon tuntumaan täydeltä myös silloin, kun se ei sitä ole. Supistukset aiheuttavat pakottavan tarpeen virtsata.
Yliaktiivista lihasta aktivoivat suuri alkoholinkulutus, tupakointi ja huonot ruokailu- tai juomatottumukset. Tietyt ruoat ja juomat voivat ärsyttää virtsarakkoa, mutta ärsytystä voivat aiheuttaa myös muut asiat, kuten virtsakivet. Lisäksi elämäntavat, ummetus, sairaus, diabetes, ikä ja monet muut tekijät voivat aiheuttaa oireita - tai pahentaa niitä.
Toisinaan miehillä yliaktiivisen virtsarakon aiheuttaa virtsaputken tukkeuma, kuten laajentunut eturauhanen. Eturauhanen kasvaa iän myötä, jonka takia ongelma on yleisempi ikääntyneillä miehillä. Virtsaputken tukkeuma aiheuttaa sen, että virtsarakko on koko ajan paineenalaisena ja ajan myötä tämä aiheuttaa virtsarakon hallinnan menetyksen.
Naisilla yliaktiivisen virtsarakon oireita ilmenee monesti raskauden aikana. Virtsarakolle jäävä tila pienenee ja siihen kohdistuva paine kasvaa, jonka takia raskaana olevat naiset käyvät useammin vessassa. Osa naisista menettää virtsaamisen hallinnan raskauden aikana johtuen hormonaalisesta epätasapainosta.
Stressi vaikuttaa moniin ihmisiin ja heidän hyvinvointiinsa, mukaanlukien virtsarakon hyvinvointiin. Stressi voi johtaa tarpeettomiin virtsarakon supistuksiin ja virtsarakon hallinnan menettämiseen.
Herkkää virtsarakkoa, joka johtuu stressistä, ei pidä sekoittaa ponnistusinkontinenssiin, joka puolestaan johtuu heikentyneistä lantionpohjan lihaksista.
Riippuen syystä, yliaktiivista tai herkkää virtsarakkoa voidaan hoitaa eri keinoin. Lääkärin tai terveydenhuollon asiantuntijan tapaaminen on tärkeä ensimmäinen askel, jotta löydetään oikea ratkaisu oireiden helpottamiseksi.
Päivittäisen virtsaamspäiväkirjan pitäminen on yleensä ensimmäinen asia, jota lääkäri pyytää. Päiväkirjan avulla voidaan seurata kuinka usein vessassa käydään, kuinka paljon virtsaa tulee ja kuinka paljon ja mihin aikaan kulutetaan nesteitä. Nämä tiedot auttavat lääkäriä, fysioterapeuttia tai ketä tahansa muuta terveydenhuollon ammattilaista määrittämään virtsarakon ongelmien syyt.
Lisäksi voidaan suositella virtsarakon harjoittamista. Tällöin wc-käyntejä viivästytetään pikku hiljaa niin, että lopulta wc-käynnit jäävät 8-10:een kertaan päivässä. Rentoutusharjoituksilla, tai muiden häiriötekijöiden avulla voidaan hillitä virtsaamisen tarvetta.
Jos kolmen kuukauden harjoittelun jälkeen ei havaita mitään kehitystä voi olla tarpeen kokeilla lääkitystä, joka rentouttaa virtsarakon lihaksia. Tällä lääkityksellä voi kuitenkin olla ikäviä sivuvaikutuksia, kuten päänsärkyä ja suun kuivumista, jonka takia sitä ei voida käyttää pitkän aikavälin ratkaisuna.
Tee virtsanpidätyskyvyttömyyteen liittyviä ostoksia suoraan verkkokaupassamme!
Lue lisää virtsankarkailusta