Virtsankarkailu naisilla on melko yleinen ja useimmiten vaaraton vaiva. Oireesta voidaan kuulla puhuttavan myös naisten inkontinenssina, millä voidaan tarkoittaa joko virtsan tai ulosteen karkailua.
Tutustu tällä sivulla naisten virtsankarkailuun ja tunnista mahdollisesti itsellesi sopivat hoitomuodot sekä tuotteet arkesi tueksi! Mikäli vaiva mietityttää, käänny rohkeasti lääkärisi puoleen.
Katso kattava esite ammattilaisille
Kuluttajana löydät tuotteitamme muun muassa Suomen Hoivatarvikkeelta ja Dream Carelta. Etenkin laadukkaat tippasuojamme ovat suosittuja naisten keskuudessa! Muita luottotuotteita ovat mm. vuoteensuojat sekä peseytymiseen ja hellään ihonhoitoon tarkoitetut vaihtoehtomme.
Tällä sivulla:
1. Naisten virtsankarkailu on yleistä varttuneemmilla naisilla
2. Naisten virtsankarkailun ja heikkojen lantionpohjan lihasten tyypilliset oireet
3. Miten heikentyneet lantionpohjan lihakset voivat vaikuttaa naisten virtsankarkailuun?
4. Naisten virtsankarkailun hoito ja ennaltaehkäisy kotikonstein
5. Naisten virtsankarkailu menopaussin aikana – ja tehokkaimmat vinkit
Naisten virtsankarkailu voi vaivata minkäikäisenä tahansa, mutta etenkin 40. ikävuoden jälkeen yleisyys kasvaa. Usein virtsankarkailun taustalla ovat raskauden tai vaihdevuosien mukanaan tuomat muutokset, ikä, sekä joissain tapauksissa loukkaantuminen tai sairaus.
Jos koet, että virtsaa karkaa helposti ponnistaessa, nauraessa tai liikkuessa, saatat kärsiä naisten virtsankarkailusta. Usein vaiva aiheuttaa myös tiheämpää vessassa ravaamista.
Koska naisten virtsankarkailun taustalla voi olla rakon toimintaongelmia tai -häiriöitä, kannattaa vaiva nostaa rohkeasti esiin lääkärissä. Näin saat parhaimmillaan suljettua vakavampia syitä pois ja lisättyä omaa mielenrauhaa.
Huojentava tieto on se, että ongelma on usein helposti hoidettavissa. Esimerkiksi menopaussi voi aiheuttaa hormonaalisia muutoksia, jotka voivat lisätä karkailua. Monelle tehokas hoito löytyy paikallishormoneista ja arkea helpottavat myös vaivaan suunnitellut tuotteet.
Katso tuote-esite
Jopa 25–45 %:lla naisista on heikentyneet lantionpohjan lihakset, mikä kasvattaa myös naisten virtsankarkailun mahdollisuutta. Jos sinulla joitakin alla listattuja varsin yleisiä oireita, voi olla, että kuulut tähän joukkoon.
Mikäli koet virtsankarkailua vain urheillessa tai esimerkiksi voimakkaasti aivastaessa voi olla, että kärsit lähinnä ponnistusinkontinenssista. Tällöin rakon hallinta pettää vain voimakkaan ja äkillisen ponnistuksen yhteydessä. Mikäli ponnistusinkontinenssi on vakava ja haittaa arkea erittäin paljon, voi leikkaus tai muu lääketieteellinenhoito olla perusteltu.
Usein kuitenkin esimerkiksi huomaamattomat tippasuojat voivat tuoda tarpeeksi turvaa ja mielenrauhaa meneviin tilanteisiin. Kannattaa myös vahvistaa lantionpohjan lihaksia, jotta pystyt pidättämään paremmin myös ponnistusten, kuten hyppyjen tai juoksun aikana.
Lantionpohjan lihaksisto on alavatsan alueella sijaitseva laaja-alainen lihaskerros, joka ulottuu häpyalueelta selkärangan alaosiin. Tämä lihasalue tekee tärkeää työtä tukemalla vatsan aluetta.
Lihasten heikkenemiseen vaikuttaa moni asia. Iän myötä tapahtuva heikkeneminen on yksi niistä. Raskaus, tai muut tekijät, jotka aiheuttavat rasitusta keholle ja vatsalle, kuten säännöllinen raskaiden painojen nostaminen tai jatkuva seisominen, voivat myös vähentää lihaksen kiinteyttä. Heikentyneet lantionpohjan lihakset eivät pysty ylläpitämään rakon, kohdun ja suolen normaalia tilaa, jolloin rakon ja peräsuolen hallinta on vaikeampaa.
Lantionpohjan lihaksia voivat heikentää:
• suolen tyhjentäminen voimakkaasti pinnistelemällä
• ylipaino ja huono yleiskunto
• raskaus
• iästä johtuva lihasten heikentyminen
• säännöllinen raskaiden painojen nostaminen tai jatkuva seisominen*
*Huom! Voit tehdä seisomatyötä sekä harjoitella esimerkiksi raskaita kuntosaliliikkeitä edelleen, ellei lääkärisi ohjeista toisin. Tärkeää on kuitenkin, että otat myös lantionpohjan lihasten vahvistamisen osaksi harjoitusrutiinejasi. Näin varmistat, että pidät kokonaisvaltaisesti huolta kehostasi ja lihastasapainosta.
Lantionpohjan lihaksia on onneksi useimmiten mahdollista vahvistaa säännöllisellä jumpalla, aivan kuten muitakin kehon lihaksia! Kun etsit netistä sopivia ohjeita niin varmista, että ohjeet tulevat luotettavalta alan ammattilaiselta. Useimmissa kaupungeissa sekä verkossa on tarjolla myös naisten anatomiaan keskittyneitä kursseja.
”Kun harjoitutat lantionpohjan lihaksia, pystyt ylläpitämään ja
vahvistamaan myös virtsaamisen hallintaa ja pidätyskykyä.”
Voit pitää itse virtsarakkosi terveydestä huolta ja vahvistaa sen hallintaa sekä pidätyskykyä.
1. Juo paljon vettä
Vaikka kärsisit naisten virtsankarkailusta, älä vähennä veden juontia. Virstarakon ja yleisterveyden kannalta on kriittistä, että saat tarpeeksi nestettä päivittäin. Pyri juomaan vähintään 8 lasia päivässä, ellet saa erilaisia ohjeita omalta lääkäriltäsi.
2. Vältä diureetteja
Runsas kahvin, teen ja alkoholijuomien nauttiminen voi pahentaa oireita, joten rajoita niiden käyttöä. Etenkin kofeiini- ja alkoholipitoiset juomat poistavat kehosta nestettä, jolloin virtsaamisen tarve kasvaa. Alkoholin nauttiminen rentouttaa keskushermostoa, jolloin virtsarakon hallinta saattaa olla haastavampaa.
3. Harjoituta pidätyskykyä
Älä totuttele ravaamaan vessassa koko ajan. Kasvata hallintakykyäsi sen sijaan turvallisessa ympäristössä, kuten kotona. Näin virtsarakkosi tottuu pidättämään suurempia määriä virtsaa. Kun virtsaat, varmista, että rakko tyhjenee kunnolla. Käy myös vessassa aina ennen nukkumaanmenoa, äläkä juo iltaisin kerralla suuria määriä nesteitä tai etenkään diureetteja.
Naisten virtsankarkailu tulee monelle vastaan menopaussin aikaan. Tämä johtuu muutoksista hormonitasapainossa. Kun keho tuottaa vähemmän estrogeeniä, virtsarakon sisäpinta heikentyy ja voit havaita virtsarakon toiminnassa muutoksia. Yleensä mitä vanhemmaksi tulemme sitä vaikeammaksi virtsanpidätys muodostuu – virtsarakko heikkenee ja reaktioaika hidastuu.
Moni kokee myös suuren avun virtsan karkailuun tarkoitetuista tuotteista, kuten huomaamattomista tippasuojista.
Joskus kyseessä voi olla esimerkiksi tulehdus, johon saatetaan määrätä antibiootteja. Lääkkeitä voidaan myös käyttää epätavallisten virtsarakon supistusten hoitoon.
Hormoneiden tasapainottaminen joko lääkehoidolla, tai luonnollisella hormonihoidolla, voi helpottaa stressin aiheuttamaa inkontinenssia huomattavasti. Myös perinteiset lantionpohjan lihasten harjoitukset ja lihasten voimistaminen auttavat. Vakavammissa tilanteissa leikkaus tai virtsarakkoa ympäröivien lihasten sähköhoito voivat olla tarpeen. Näistä vaihtoehdoista keskustellaan aina lääkärin kanssa.
Naiset kokevat virtsankarkailua tyypillisesti useammin ja jo nuoremmalla iällä kuin miehet. Suurimmat syyt liittyvät anatomiaan, naisten lantionpohjan erilaiseen fysiologiaan sekä elämäntapahtumiin, kuten raskauteen ja menopaussin tuomiin muutoksiin.
Lue lisää: virtsankarkailu
Kaikenikäisille naisille löytyy mm. imukykyisiä tippasuojia, jotka moni kokee arkea ja itsevarmuutta helpottaviksi. Tutustu tuotteisiin
Lantionpohjan lihakset venyvät raskauden myötä paljon. Onneksi ne myös palautuvat useimmiten hyvin, mutta palautuminen ottaa luonnollisesti aikaa. Voit nopeuttaa palautumista tekemällä päivittäisiä lantionpohjan lihaksia sitten, kun lääkärisi antaa siihen luvan synnytyksen jälkeen. Voit myös ottaa avuksi karkailuun tarkoitettuja tuotteita, kuten tippasuojia.
Katso esite
Kuukautissiteet ja pikkuhousunsuojat on suunniteltu kuukautisvuodolle. Virtsa poistuu kehosta paljon nopeammin ja kovemmalla paineella kuin veri. Tämän vuoksi suosittelemme virtsankarkailuun tarkoitettua tuotetta, esimerkiksi huomaamatonta tippasuojaa, ellei karkailu rajoitu vain muutamaan tippaan.
Virtsankarkailutuotteissa on myös erityinen hajunsulkujärjestelmä, mikä ehkäisee virtsalle tyypillisen kitkeränkin hajun havaitsemista.
Jälleenmyyjät: Suomen Hoivatarvike ja Dream Care
Ammattilainen: tutustu verkkokauppaamme täältä !