Vuonna 2023 festivaalikävijät sekä niiden järjestäjät odottavat tapahtumilta vastuullisuutta ja ympäristönäkökulman huomioimista.
Festivaalien järjestäminen ei itsessään ole koskaan ekoteko, mutta se miten kokonaisuus massatapahtumissa suunnitellaan ja toteutetaan yksityiskohdista lähtien, voi vaikuttaa merkittävästi muun muassa tapahtuman hiilijalanjälkeen, syntyvän jätteen määrään sekä mielikuvaan tapahtuman arvoista.
Onneksi jo muutamilla täsmävalinnoilla on mahdollista ottaa askeleita oikeaan suuntaan ja jopa erottua edukseen tapahtumajärjestäjien joukossa.
Tässä blogissa:
Päästöjen kompensoiminen voi olla yksi keino, mutta vielä merkittävämpää on pyrkiä vähentämään ennakoiden syntyvän jätteen määrää, etenkin sellaisen jätteen, joka on hankalasti kierrätettävissä tai sen jatkokäyttömahdollisuudet ovat matalat.
”Festivaalien on aina otettava huomioon niiden ympäristövaikutukset. Osalle tapahtumajärjestäjistä on jo myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti, joka on tapahtumille ja yrityksille soveltuva ympäristöjärjestelmä.”
Sertifikaatti ei ole itsestäänselvyys ja sen ansaitseminen vaatii enemmän kuin minimistandardien noudattamista. Sertifikaattiin sitoutuminen tarkoittaa, että tapahtuman tavoitteena on tarjota kävijöille kaikki palvelut mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Tämä on mainio tavoite kaikille tapahtumajärjestäjille, vaikka sertifikaatin hakeminen ei juuri nyt olisikaan ajankohtaista.
Jätehuollon ratkaisuista voit lukea lisää täältä.
Luontokadolla tarkoitetaan luonnon monimuotoisuuden vähenemistä. Kasvi- ja eläinkunnan diversiteetti heikkenevät tällä hetkellä, mikä on jo itsessään surullista, mutta tulee käymään lopulta myös kalliiksi koko ihmiskunnalle. Elinympäristöjen köyhtyminen voi aiheuttaa kotitalouksille ja yrityksille taloudellisia ongelmia, jos elinkeino katoaa.
Festivaalit ja massatapahtumat järjestetään usein uniikilla alueella, kuten puistoissa tai vesistöjen äärellä. Ympäristö kuormittuu väistämättä jossain määrin, mutta hyvällä suunnittelulla voit minimoida haitat ennen tapahtumaa, sen aikana ja tapahtuman jälkeen. Oman toiminnan lisäksi voit kiinnittää huomiota esimerkiksi paikallisten järjestöjen apuun: käytännön avun lisäksi saatat saada arvokasta tietoa siitä, miten alueen erityispiirteet kannattaa huomioida tai mitkä ovat paikalliset kierrätysmahdollisuudet. Näin voit myös sujuvoittaa omaa toimintaasi.
Onneksi ympäristöystävällisten valintojen tekeminen on usein yhdistettävissä kustannustehokkuuden kanssa: monet vastuulliset tuotteet ovat elinkaarikuluiltaan jo edullisempia kuin ympäristöä enemmän rasittavat perinteisemmät vaihtoehdot. Kierrätys, uudelleenkäyttö ja vaihtoehtoiset materiaalit ovat kannattava valinta ympäristön ja kulujen näkökulmasta.
Ympäristöystävällisiin ratkaisuihin siirtymistä ei välttämättä tarvitse tai edes kannata tehdä massiivisena kertarysäyksenä. Hallitut askeleet oikeaan suuntaan pitkässä juoksussa ovat monelle kestävä etenemistapa.
HoReCa-alan, tapahtumajärjestäjien ja näitä palvelevien jälleenmyyjien kannalta mielenkiintoisimmat tavoitteet ja keinot hiilineutraaliuden edistämiseksi liittyvät ilmastoystävälliseen ruokapolitiikkaan sekä kiertotalouden ja päivittäisen kierrättämisen lisäämiseen.
Niin ikään luonnonsuojelulainsäädäntöä pyritään hallituksen toimesta uudistamaan, jotta muun muassa siihen suunnattu rahoitus on riittävää moninaisuuden turvaamiseksi. Samalla luonnonvarojen kestävää käyttöä pyritään edistämään valtion toimesta.
Nämä toimet eivät ole vain välttämättömyyksiä, vaan moni toimija on kääntänyt kyseisten tavoitteiden edistämisestä itselleen erottuvia kilpailuvaltteja. Tarjoaako ravintolasi ekologista ruokaa tai oletteko vaihtaneet ruokailuvälineenne uudelleen käytettäviin kertakäyttöisten sijaan? Valinnat eivät useinkaan ole mustavalkoisia, ja omaan toimintaan sopivimmat ratkaisut löytyvät usein tarkemman puntaroinnin kautta. Valintojen puntaroinnin avulla voi myös vaikuttaa tuotteen aiheuttamaan ympäristövaikutukseen, joten oikean tuotteen kartoittaminen kannattaa tehdä avoimin mielin. Muovi ei automaattisesti ole aina huono valinta tai kertakäyttöiset tuotteet ympäristön tuho, kunhan ne on valittu oikeaan käyttötarpeeseen ja ne käytetään ja hävitetään asianmukaisesti.
Kertakäyttötuotteet ovat monesti festareille sopiva vaihtoehto ja syystä. Ne ovat kevyitä sekä helposti kerättävissä ja kierrätettävissä, kunhan varmistat ensin valitsemiesi tuotteiden materiaalin laadun ja soveltuvuuden kierrätykseen. Kertakäyttöisyys minimoi veden käyttöä ja tiskauskuormaa paikan päällä kiireisen festivaalin aikana.
Festarikäyttöön sopivimpia kertakäyttötuotteita ovat tyypillisesti lautaset, aterimet, juomapillit sekä -mukit. Samoin take away -pakkaukset tulevat yleensä tarpeeseen. Vaikka tuotteiden on tarkoitus palvella vain yksi käyttökerta, niin laatuun kannattaa kiinnittää huomiota, sillä heikko kertakäyttötuote vaikuttaa helposti koko asiakaskokemukseen negatiivisesti.
Tuotteiden valmistuksen vastuullisuus on myös yksi osa kokonaisvastuullisuutta. Vaadi ja edellytä toimittajaltasi läpinäkyvyyttä tässäkin asiassa.
Muovituotteissa materiaalien laatu on kaikkein oleellisinta. Laadusta riippuen muovi voi olla joko todella hankalasti kierrätettävissä, tai parhaimmillaan 100 % kierrätettävä, jolloin muovituotteesta voidaan tehdä uusia hyödykkeitä käyttöiän päättymisen jälkeen.
Muovituotteissa suosituiksi ovat nousseet etenkin niin kutsutut multiuse-tuotteet, eli esimerkiksi uudelleenkäytettävät haarukat, veitset, lusikat, juomapillit, lautaset ja kupit.
Uudelleenkäytettävyys pidentää muovituotteiden elinkaarta: multiuse-tuotteita voi pestä normaalisti pesukoneessa ja käyttää jopa 125 kertaa. Festivaalikäytössä nämä tuotteet voivat sopia esimerkiksi kertakäyttöisten tuotteiden tai puutuotteiden rinnalle.
”Keskitymme Abenalla siihen, että käyttämämme muovilaadut olisivat kierrätettäviä.”
Esimerkki: Tarjoile festivaaleilla ruuat ja juomat pääosin helposti kerättävistä ja kierrätettävistä kertakäyttöastioista. Valitse rajatuille anniskelu- tai VIP-alueille uudelleenkäytettäviä, hieman tukevampia muovituotteita, jotka ovat kuitenkin teräsaterimia kevyempiä. Multiuse-tuotteet palvelevat parhaimmillaan useissa tapahtumissa vuosien ajan ja niiden pesu sekä kuljetus on helppoa. Näin festivaalin kokonaisjätemäärä sekä jatkuvien uusien hankintojen määrä vähenevät.
Lue lisää multiuse-tuotteista täältä.
Tärkeintä on panostaa vastuullisiin hankintoihin tuotteissa, joita kuluu väistämättä paljon. Edellytä valmistajalta vastuullisuutta ja huomioi tuotteen koko elinkaaren kustannukset ja vaikutukset, aina kun mahdollista.
Positiivista on, että moni kuluttaja ja festivaalikävijä on yhä halukkaampi osallistumaan ympäristöystävällisten tapahtumien toteuttamiseen.
Kierrätystä, roskaamattomuutta ja ympäristön kunnioittamista ei tarvitse enää erikseen peräänkuuluttaa, vaan se on jopa festivaalikävijöiden oletusarvo. Vastuulliselle festivaaliosallistumiselle on tärkeää luoda mahdollisimman konkreettiset puitteet – esimerkiksi tarjolla olevien palveluiden, tuotteiden ja kierrätysmahdollisuuksien sekä ohjeistusten muodossa.
”Ympäristövastuullisuuteen osallistuminen on parhaimmillaan osa yhteisöllistä kokemusta myös festivaalikävijöille.”
Abena on perheyritys, jolla on kokemusta jo vuosikymmenien ajalta. Periaatteisiimme kuuluu avoin keskustelu ja aidosti parhaan ratkaisun löytäminen asiakkaan tarpeisiin. Haluamme tarjota sinulle vaihtoehtoja, joista voit valita juuri sinulle parhaiten sopivat tuotteet ja opastamme vastuullisten valintojen tekemisessä. Näin voit tutustua tuotevalikoimaamme ja eri vaihtoehtoihin rauhassa ja kartoittaa tuotteiden sopivuuden omiin käyttötarkoituksiisi. Autamme sinua, pienin askelin, kohti muutosten tekemistä oman budjettisi ja tavoitteidesi mukaisesti.
Mitään materiaalia ei kannata sortua tarkastelemaan liian yksipuolisesti. Joskus sopiva kokonaisuus voi löytyä yhdistellen, etenkin kun puhutaan massatapahtuman järjestämisestä.
Jos haluat olla varma tuotteita koskevista laatumäärityksistä, -vaatimuksista ja ympäristönäkökulmista, niin kysy meiltä rohkeasti näkemystä. Vaihtoehtoja on aina kertakäyttötuotteista uudelleen käytettäviin muovituotteisiin.
Voit myös tiedustella Abenan tuotteita jälleenmyyjältäsi tai hyvin varustelluista päivittäistavarakaupoista.
Omilla yritystunnuksilla teet ostoksia suoraan verkkokaupassamme: lue lisää
Lue, miten jälleenmyyjämme Vinpak vastaa asiakaskuntansa päivittyviin tarpeisiin: ”Catering-alalla kierrätys, ympäristöystävällisyys ja biohajoavuus ovat kasvavia trendejä”