Saavuttaaksesi optimaalisen suojan suojakäsineiden avulla, sinun tulee tietää miten valita oikea käsine ja miten suojakäsineitä tulee käyttää. Olemme koonneet avuksesi usein kysyttyjä kysymyksiä käsineiden käytöstä virustentorjunnassa.
Tarkista että käsineet on testattu EN455 – standardin mukaisesti.
Käsineet voidaan testata myös yksilöllisenä suojatarvikkeena. Tällöin käsineellä on CE – merkintä, jota seuraa CAT II tai CAT III -merkintä. Lisäksi käsineelle on merkitty EN374-5 – ikoni, jonka alla lukee VIRUS. Tämä tarkoittaa että käsine on testattu ja tarkistettu kolmannen osapuolen toimesta.
Muista ettei käsine tuhoa viruksia tai bakteereita, vaan toimii suojana ihosi ja viruksen tai bakteerin välillä. Huomioi siis, että saatat levittää virusta tai bakteeria käsineissäsi. Vaihda käsineet niin usein kuin mahdollista, jotta ehkäiset virusten ja bakteerien leviämisen.
Varmista ensimmäiseksi että käsinepakkauksessa mainitaan ”terveydenhuollon tutkimuskäsine”.
Seuraavaksi tarkista että pakkauksessa on EN455 – teksti. Tälle standardille ei ole omaa ikonia, joten löydät sen useimmiten kirjoitettuna käsinepakkaukseen.
EN 455 – standardi (osat 1-4) osoittaa että käsine on testattu ja että se soveltuu käytettäväksi terveydenhuollon tehtävissä.
Voit käyttää terveydenhuollon tutkimuskäsineenä nitriili-, lateksi-, tai vinyylikäsinettä. Huomioithan kuitenkin että vinyylikäsineen pitkäaikaisempi käyttö venyttää materiaalia ja aiheuttaa halkeamia käsineen pintaan, jolloin käsine päästää virukset ja bakteerit käsineen läpi ihollesi. Tästä syystä ABENA suositteleekin Nitriili- tai Lateksi – käsineitä kaikkein turvallisimpina vaihtoehtoina. ABENA suosittelee vinyylikäsinettä vain lyhytaikaiseen käyttöön.
Lataa suojakäsineet-esitteemme
Kyllä. Sekä lateksi- että nitriilikäsine -tyypit on testattu samoja viruksia vastaan standardilla EN374-5.
On tärkeää tarkistaa pakkauksessa oleva ikoni. Jos sanaa VIRUS ei ole mainittu symbolin alla, on käsine testattu vain bakteereja ja sieniä vastaan. Kaikki ABENAn terveydenhuollossa käytettävät nitriili- ja lateksikäsineet on testattu EN374-5 – standardin mukaisesti VIRUKSIA vastaan.
Ei! Suojahanskojen desinfiointi ei ole kannattavaa tai tarpeellista.
Desinfiointi rikkoo käsineen pinnan, joka mahdollistaa virusten ja bakteerien läpäisyn.
Muista aina odottaa että kätesi ovat täysin kuivat ennen kuin puet suojahanskat käteesi. Erityisesti jos olet desinfioinut kätesi. Desinfiointiaineen sisältämän alkoholin tulee kuivua ennen suojahanskojen pukemista. Jos kädet ovat kovin kosteat voi käsineen pinta vahingoittua ja käsine rikkoutua pukiessa.
Tutustu myös desinfiointi- ja käsienpesuohjeisiin
Suojaus riippuu suojakäsineen käyttötarkoituksesta, jonka takia tarkkaa aikaa virussuojaa vastaan ei voida antaa.
Suojahanskoja ei ole testattu viruksia vastaan tiettyä aikaa silmälläpitäen. Kemikaalit kuten formaldehydi on testattu ja sille on indikoitu tietty läpäisyaika, mutta tämä ei ole mahdollista virusten osalta.
Jos käsineitä käytetään suojatumaan kemikaaleilta, kiinnitä erityisesti huomiota läpäisyaikoihin joita on saatavilla eri kemikaaleille. Voit tarkistaa läpäisevyysajat ABENAn tuotekorteilta.
Näin ollen ABENA suosittelee vaihtamaan käsineet mahdollisimman usein ja aina työtehtävien välissä. Älä käytä samoja suojahanskoja useampaa tuntia.
Kaikki käsineet eivät sovellu suojaamaan viruksilta, jonka takia sinun tulisi aina tarkistaa että suojahanskan pakkauksessa mainitaan tarvittavat symbolit.
Esimerkiksi PE (muovi) käsineet, joita näkee käytettävän elintarvikeliikkeissä, toimivat ainoastaan fyysisenä esteenä suojaten kätesi likaantumiselta. Ne eivät suojaa viruksilta tai bakteereilta, eikä niitä voi verrata terveydenhuollon käsineisiin.
Koska PE käsineille ei ole testaussäädöksiä niiden ei voida luvata toimivan terveydenhuoltoon soveltuvan käsineen veroisesti. PE-käsineissä voi olla reikiä tai muita tekijöitä, jotka heikentävät niiden suojaominaisuuksia ja näin mahdollistavat viruksen läpäisevyyden.
Tästä syystä on erityisen tärkeää pestä kädet ja käyttää erityistä huolellisuutta kun käytät PE tai TPE -käsineitä.
Ei! Kertakäyttöistä terveydenhuollon käsinettä ei koskaan tule käyttää uudestaan. Hävitä käsineet aina käytön jälkeen.
Uudelleenkäytettävän käsineen kohdalla ei voida taata laatua ja suojausta. Käytön jälkeen käsineen laatu heikkenee, vaikka sitä ei paljaalla silmällä voisikaan nähdä. Kerran käytetty käsine on ollut kosketuksissa useisiin pintoihin, eikä sen säilytystavasta ole varmuutta. Tämä kaikki voi vahingoittaa sinua käyttäjänä.
Lisäksi kertakäyttöistä terveydenhuollon käsinettä ei tulisi koskaan pestä ja kuivata sillä olettamuksella, että sen voisi sen jälkeen käyttää uudelleen.
Tee ostoksia suoraan verkkokaupassamme
Haluatko seurata terveydenhuollon suosituimpia tuotteita ja innovatiivisimpia uutuuksia ensimmäisten joukossa? Liity sisäpiiriimme uutiskirjetilaajien joukkoon!