Jos sinulla on vaikeuksia pidättää pissaa aivastaessa, yskiessä tai trampoliinilla hyppiessä, saatat kärsiä ponnistusinkontinenssista, joka on yleisin inkontinenssityyppi. Lue alta lisää ponnistusinkontinenssista ja tutustu vinkkeihimme siitä, miten voit elää tavallista ja aktiivista elämää ponnistusinkontinenssista huolimatta.
Oletko joskus ehkä googlannut seuraavat sanat: “miksi pissa karkaa yskiessä”? Jos olet, niin vaivanasi on todennäköisesti ponnistusinkontinenssi.
Ponnistusinkontinenssi tarkoittaa sitä, että fyysinen ponnistus kuten aivastaminen, yskiminen tai juokseminen muodostaa painetta virtsarakkoon ja aiheuttaa virtsan karkaamisen. Nimi juontaa juurensa siis juurikin ponnistamisen aiheuttamasta paineesta.
Ponnistusinkontinenssia voi ilmetä juostessa, hypätessä, painavia tavaroita nostaessa, seksiä harrastaessa, seisomaan noustessa, kumartuessa tai muussa tämänkaltaisessa tilanteessa. Edellä mainitut aktiviteetit ja liikkeet kasvattavat vatsaan ja virtsarakkoon kohdistuvaa painetta, joka johtaa siihen, että virsta karkaa.
Joillain ponnistusinkontinenssin kanssa elävillä virtsan karkaaminen rajoittuu muutamaan tippaan, mutta joillain vuoto voi olla niin voimakasta, että se rajoittaa heidän päivittäistä elämäänsä tai jopa estää osallistumisen tiettyihin liikuntamuotoihin tai aktiviteetteihin.
Heikot lantionpohjan lihakset voivat oireilla ikävästi. Moni asia, kuten sulkijalihaksen heikentyminen tai lantionpohjan lihasten heikkous, voi aiheuttaa ponnistusinkontinenssia. Lantionpohjan lihasten heikkous johtaa siihen, että lantionpohjan lihaksisto ei pysty tukemaan virtsarakkoa ja -putkea, eivätkä ne sulkeudu kunnolla, jolloin vuotoriski kasvaa.
Lantionpohjan lihakset on lihasryhmä, joka sijaitsee lantion alaosassa. Lantionpohjan lihakset tukevat virtsarakkoa, virtsaputkea ja sisäelimiä sekä kontrolloivat virtsarakon ja suolen toimintaa sekä kaasujen poistumista.
Jännittyneet lantionpohjan lihakset: Rentoutuneet lantionpohjan lihakset:
Jos paine vatsaontelossa kasvaa yskimisen tai aivastamisen johdosta, lantionpohjan lihaksiin kulkeutuu impulssi, joka käskee niitä supistumaan ja sulkemaan virtsaputken ja peräaukon. Jos lantiopohjan lihaksisto on heikko, niin virtsaputki oireilee, ei välttämättä sulkeudu kunnolla ja tällöin virtsa voi karata.
Naisilla lantionpohjan lihasten heikkous johtuu yleensä hormonaalisista muutoksista, joita voi esiintyä esim. raskauden tai menopaussin aikana sekä synnytyksen jälkeen. Laskeuma on myös yleinen ponnistusinkontinenssin syy.
Myös tietynlainen elämäntapa voi aiheuttaa ylimääräistä rasitusta virtsarakolle ja olla osasyynä ponnistusinkontinenssiin. Tupakointi rasittaa keuhkoja ja lisää yskimisen tarvetta, joka puolestaan voi johtaa ponnistusinkontinenssiin. Myös ylipaino voi aiheuttaa ponnistusinkontinenssia, sillä ylimääräinen paino lisää vatsan alueelle kohdistuvaa painetta.
Myös miesten kohdalla inkontinenssiin voi olla monia syitä. Eturauhasleikkaus on yleisin syy, joka aiheuttaa ponnistusinkontinenssia miehillä.
Inkontinenssi on monelle tabu, eikä siitä puhuta kovin avoimesti.
Ponnistusinkontinenssin kanssa eläminen voi vaikuttaa arkeen, työelämään ja jopa seksielämääsi. Olennaista on etsiä apua ponnistusinkontinenssiin joko lääkäriltä tai muulta terveydenhuollon ammattilaiselta. Tärkeintä on, ettet jää ongelman kanssa yksin.
Inkontinenssiin on monia hoitokeinoja ja jopa 70% (1) inkontinenssin kanssa elävistä voi helpottaa oireitaan merkittävästi. Osalla ne saadaan parannettua kokonaan.
Jos ponnistusinkontinenssi on raskauden aiheuttama, niin oireet häviävät yleensä itsestään ajan kanssa. Joillain, erityisesti raskauden aikaisen inkontinenssin kanssa elävillä, heikkojen lantionpohjan lihasten harjoittaminen voi tehostaa paranemisprosessia ja helpottaa oireita.
Myös miehillä heikkojen lantionpohjan lihasten harjoittaminen voi helpottaa ponnistusinkontinenssin oireita sekä vaikuttaa positiivisesti seksielämään. Jos lantionpohjan lihasten harjoittaminen ei ole tuttua, voit lukea artikkelimme aiheesta. Lisäksi suosittelemme aina kysymään terveydenhuollon ammattilaiselta neuvoja.
Jos ponnistusinkontinenssin syynä on ylipaino, on painon pudottaminen tehokkain parannuskeino, kun taas hormonaaliset hoidot ja leikkaus ovat mahdollisia ratkaisuja muihin inkontinenssia aiheuttaviin tekijöihin. On myös joitain leikkaushoitoja, joilla voidaan helpottaa ponnistusinkontinenssia, mutta niitä tehdään yleensä vain polikliinisesti suoritettuina toimenpiteinä.
Terveydenhuollon ammattilaisen konsultoiminen on syytä tehdä, jotta tiedät mikä hoitokeino sopii juuri sinulle. Olennaista on, että lääkäri voi määrätä lääkityksen ja/tai pessaarin ja osaa ehdottaa sopivia hoitomuotoja, joilla ponnistusinkontinenssia voidaan helpottaa.
Ihmisille joilla esiintyy inkontinenssia voi muodostua pelko liikuntaa kohtaan, jos he pelkäävät vuotoja. Joillakin ihmisillä vuotoja aiheutuu jo kevyessäkin liikkeessä, kun taas joillain vuodot edellyttävät erittäin suurta voimantuottoa vaativaa liikuntaa. Molemmissa tapauksissa ponnistusinkontinenssi ja heikot lantionpohjan lihakset vaikeuttavat aktiivisen elämäntyylin ylläpitämistä.
Olemme keränneet alle muutaman vinkin siihen, miten voi ylläpitää aktiivista elämäntapaa ponnistusinkontinenssista huolimatta.
1. vinkki: Suosi kompressio-ominaisuudella varustettuja vaatteita
Jos sinulla esiintyy ponnistusvirtsankarkailua, suosi vaatteita, joissa on kompressio-ominaisuus. Kokeile esimerkiksi triatlonisteille suunniteltuja shortseja, jotka antavat tukea. Tällaisissa shortseissa on usein myös kevyt pehmike, joka imee kosteutta, jolloin pienet vuodotkaan eivät haittaa suoritusta. Useimmat kompressioshortsit sopivat mainiosti päällishortsien tai verryttelyhousujen alla käytettäviksi.
2. vinkki: Valitse sopivat liikuntamuodot
Tietyt liikkeet ja lajit aiheuttavat todennäköisemmin virtsankarkailua naisilla kuin toiset. Jos virtsankarkailua esiintyy juuri liikunnan yhteydessä, kannattaa jättää sellaiset liikkeet pois, joissa joudut ponnistelemaan paljon. Tällaisia liikkeitä voivat olla esimerkiksi vatsarutistukset, jalkojen yhtäaikainen nostaminen tai äärimmäisen kova voimaharjoittelu etenkin, jos liikkeet edellyttävät hengityksen pidättämistä. Sen sijaan lajit ja liikkeet, joissa keskityt nostamaan rintakehää tai pidentämään selkää, vähentävät virtsarakon painetta. Tällaisia lajeja ovat muun muassa uinti, pyöräily ja jooga.
3. vinkki: Pidä vessataukoja
Jos haluat ottaa osaa oikein reippaaseen liikuntaan, kannattaa käydä vessassa sekä ennen urheilusuoritusta että tarvittaessa sen aikana. Tämä on hyvä keino etenkin, jos nautit liikunnan aikana nestettä. Mitä tyhjempi virtsarakkosi on liikunnan aikana, sen helpompi karkailua on välttää. Vessassa käydessä voit asettaa jakkaran jalkojesi alle, joka helpottaa oikean asennon löytämistä. Jos epäilet, että virtsarakkosi ei tyhjene kerralla kokonaan, voit kokeilla käydä vessassa 2-3 kertaa viiden minuutin välein varmistaaksesi, että virtsarakko tyhjenisi kunnolla ennen urheilusuoritusta.
4. vinkki: Valitse oikeanlainen nesteytys
Alinesteytys voi vaikeuttaa virtsarakon hallintaa, sillä virtsa on väkevämpää ja voi ärsyttää virtsarakkoa. Pidä siis nestetasapainoa yllä ja valitse oikeanlainen nesteytys. Vesi on paras vaihtoehto. Juo vettä kohtuullisia määriä pienissä erissä, niin virtsarakko ei pääse täyttymään yllättäen tai liian nopeasti.
5.vinkki: Vahvista lantionpohjan lihaksia
Lantionpohjan lihakset vaikuttavat virtsarakon hallintaan ja niitä voi vahvistaa kegel-harjoituksilla. Voit halutessasi olla yhteydessä lantionpohjan harjoittamiseen erikoistuneeseen fysioterapeuttiin, jonka kanssa voit käydä läpi juuri sinulle sopivat harjoitukset. Myös vatsalihakset ylläpitävät vatsan sisäistä painetta, joten niiden vahvistaminen voi olla avuksi. Konsultoi myös tässä asiantuntevaa fysioterapeuttia, jotta saat harjoittelusta parhaan hyödyn.
6.vinkki: Käytä virtsankarkailusuojia
Imukykyiset suojat eivät estä virtsankarkailua, mutta ne auttavat sinua suojatumaan ja pysymään kuivana, sekä antavat sinulle varmemman olon. Suosittelemme käyttämään nimenomaan virtsankarkailuun tarkoitettuja suojia, sillä tavallinen pikkuhousunsuoja on tarkoitettu vain lievään kuukautisvuotoon, joka on jo koostumukseltaan ja määrältään hyvin erilaista kuin virtsankarkailussa tuleva vuoto.
Tee virtsanpidätyskyvyttömyyteen liittyviä ostoksia suoraan verkkokaupassamme!
Ponnistusinkontinenssin kanssa elävien on tärkeää tuntea olonsa varmaksi siitä, etteivät vuodot tai epämiellyttävät hajut vaikuta hänen päivittäiseen elämäänsä. Vuotoa ei täysin voi estää, mutta käyttämällä oikeanlaista suojaa voit ottaa rennommin ja osallistua haluamiisi aktiviteetteihin varmoin mielin.
Virtsankarkailusuojat suojaavat tahattomilta vuodoilta sekä epämiellyttäviltä hajuilta. Lue lisää virtsankarkailusuojiemme valikoimasta ja löydä juuri sinun tarpeisiisi sopiva tuote!
Ponnistusinkontinenssin kanssa elävällä voi esiintyä iho-ongelmia intiimialueella, sillä kosteus ja hankaus voivat ärsyttää ihoa. Siksi on tärkeää valita hengittävä ja korkealaatuinen tuote, joka ennaltaehkäisee iho-ongelmia ja auttaa pitämään ihon hyvinvoivana. Myös ihonhoito ja siihen käytettävät tuotteet ovat tärkeässä roolissa.
Suosittelemme käyttämään hajusteettomia, intiimialueelle tarkoitettuja kosteuspyyhkeitä inkontinenssisuojan vaihdon yhteydessä. Kosteuspyyhkeet ovat vessapaperia hellävaraisempia iholle, eivätkä kuivata ihoa kuten perinteinen vesi-saippua pesu voi tehdä. Kosteuspyyhe ehkäisee iho-ongelmia ja virtsatietulehduksia, jonka lisäksi se on myös helppo ottaa mukaan ja hygieeninen käyttää.
Ota yhteyttä ja kysy lisää