Ponnistus- tai harjoitusinkontinenssi on yleisin inkontinenssityyppi, jota esiintyy joka viidennellä yli 40 -vuotiaalla naisella. Ponnistusinkontinenssia ilmenee yleensä fyysisen ponnistelun, kuten juoksun, hyppimisen tai yskimisen aikana. Tämän takia ponnistusinkontinenssia kutsutaan joskus myös harjoitusinkontinenssiksi.
Ponnistusinkontinenssi johtuu virtsarakkoon ja vatsaan kohdistuvasta paineesta ja sen aiheuttavat yleensä heikot, tai vahingoittuneet, lantionpohjan lihakset. Virtsaa karkaa, koska heikentyneet lantionpohjan lihakset eivät pysty hallitsemaan fyysisestä aktiivisuudesta johtuvaa ylimääräistä painetta.
Joillain ihmisillä ponnistusinkontinenssi aiheuttaa satunnaista virtsankarkailua, joka rajoittuu muutamaan pisaraan, mutta osa saattaa alkaa välttelemään tiettyjä lajeja, koska he eivät pysty hallitsemaan virtsankarkaamista.
Ponnistusinkontinenssi on yleisintä naisilla, erityisesti raskauden aikana ja sen jälkeen, sekä menopaussin aikana. Tupakointi, ylipaino ja tietyt leikkausoperaatiot voivat lisätä ponnistusinkontinenssin riskiä.
Ponnistusinkontinenssin syyt eroavat miesten ja naisten välillä, mutta seuraukset ovat turhauttavia kaikille, joilla niitä on.
Ponnistusinkontinenssi ja raskaus
Raskaudenaikaiset hormonaaliset muutokset aiheuttavat yleensä lantionpohjan lihasten heikkenemistä. Muutokset ovat välttämättömiä lapsen kehitykselle ja naisen kehon valmistamiselle synnytystä varten, mutta ne voivat aiheuttaa myös epämukavia oireita, kuten pahoinvointia, mielialan vaihteluita ja tahatonta virtsankarkailua.
Lantionpohjan lihasten heikkous voi jatkua useita kuukausia synnytyksen jälkeen. Lihakset voivat vahingoittua myös synnytyksen aikana.
Ponnistusinkontinenssi ja menopaussi
Naisen keho käy läpi monia muutoksia menopaussin aikana. Estrogeenitasojen lasku aiheuttaa lantionpohjan lihasten heikkenemistä, joka voi johtaa tahattomaan virtsankarkailuun.
Ponnistusinkontinenssi miehillä
Ponnistusinkontinenssia ei suinkaan esiinny vain raskaanaolevilla tai menopaussia läpikäyvillä naisilla. Arviolta 1/20:sta miehestä kärsii ponnistusinkontinenssista. Miehillä ponnistusinkontinessi voi johtua esimerkiksi eturauhasleikkauksesta, ylipainosta tai kroonisesta yskästä. Myös ikääntyminen vaikuttaa lantionpohjan lihasten kuntoon ja voi aiheuttaa ponnistusinkontinenssia.
Jos ponnistusinkontinenssin syynä on raskaus, niin oireet katoavat ajan kanssa.
Monille, myös raskaanaoleville, lantionpohjan lihasten harjoittaminen voi nopeuttaa paranemisprosessia ja helpottaa oireita. Lantionpohjan lihasten harjoittamisen lisäksi terveydenhuollon ammattilainen voi määrätä lääkkeitä, tai ehdottaa tiettyjä hoitomuotoja, jotka voivat helpottaa tai vähentää ponnistusinkontinenssin oireita.