Suojaa kätesi valitsemalla oikea suojakäsine

Elintarviketeollisuudessa työskenetelevän tärkein työkalu ovat hänen kätensä. Ne altistuvat monenlaisille asioille, jonka takia oikean suojakäsineen valitseminen jokaiseen työtehtävään on ensiarvoisen tärkeää. Me ABENAlla olemme aina valmiita auttamaan sinua löytämään juuri sinun tarpeisiisi sopivan vaihtoehdon.

Kuinka valitset oikean suojakäsineen 

Suojakäsinettä valitessa on tärkeää olla tietoinen työtehtävään sisältyvistä mahdollisista riskeistä: 
Me ABENAlla suosittelemme, että mietit suojakäsineen valinnassa seuraavia asioita: 

  • Minkälaisten materiaalien parissa työskentelet
  • Altistutko tehtävässäsi kemikaaleille tai mikro-organismeille
  • Tarvitsetko suojaa kylmältä, kuumalta, viilloilta tai repeytymiseltä
  • Käsineiden käyttömukavuus
  • Tuntoherkkyyden tarve
  • Hyvän pidon tarve
  • Tärinän minimoinnin tarve
  • CE-merkintä ja muut turvallisuussertifikaatit
  • Oikea koko

Tiedosta erityiset käyttötarpeesi

Elintarvikkeiden käsittelyssä on turvallisuuden ja hygienian huomiominen on erittäin tärkeää. Lisäksi käyttöön valituille tuotteille on löydyttävä asianmukaiset dokumentit, jotka osoittavat tuotteiden täyttävän vaadittavat standardit. Suojakäsineiden käyttö on pakollista monissa elintarviketuotannon työtehtävissä, esimerkiksi silloin kun ollaan suorassa kosketuksessa elintarvikkeisiin, pakasteisiin jne. 

Suojakäsineen on jokaiseen työtehtävään soveltuvat ainutlaatuiset ominaisuudet ja sen on täytettävä vaaditut turvallisuus- ja hygieniastandardit. Arvioi suojakäsineen tarpeesi riskitasoilla I, II ja III tai selvitä, mitkä EN-standardit tukevat valitsemasi suojakäsineen käyttöä.

Anna meidän opastaa sinua

Arvioi tarpeesi riskitasojen I, II ja III perusteella:  

EU 2016/425 asetuksessa henkilönsuojaimet, mukaan lukien käsineet, jaetaan kolmeen eri riskiluokkaan. Mitä suuremman riskin tuotteen on kestettävä, sitä korkeampi taso vaaditaan. 

Taso I
Tällä tasolla ovat käsineitä, joita käytetään matalan riskin tehtäviin. Valmistajan/maahantuojan on taattava, että käsineet täyttävät suojakäsineitä koskevat vaatimukset (EN 420).

Taso II
Tällä tasolla ovat keskisuuren riskin käsineet, joita voivat olla esimerkiksi hitsaus- ja teollisuuskäsineet. Tämän tason käsineiden on oltava EU:n hyväksymän testauslaitoksen testaamia ja tyyppihyväksymiä. Niihin on oltava merkittynä piktogrammi, joka osoittaa niiden suojaominaisuudet.

Taso III
Testauksen, tyyppihyväksynnän ja sertifioinnin lisäksi tarvitaan jatkuvaa laadunvalvontaa. Taso 3 sisältää vakavia riskejä aiheuttavat työtehtävät, kuten altistumisen äärimmäiselle kuumuudelle, kylmyydelle tai vaarallisille kemikaaleille.

EN-standardit – työkalusi oikean käsineen valintaan 

Riskiluokkien I, II ja III lisäksi oikean käsineen valinnassa voidaan käyttää apuna myös EN-standardeja. Standardit ovat yleisiä ohjeistuksia, jotka koskevat toiminnallisuutta, turvallisuutta ja laatua. Jokaisessa EN-standardissa on osa-alue, jonka avulla luokitellaan käsineet ja muut henkilönsuojaimet.

Tämä tarkoittaa, että mekaanisilta vaaroilta suojaamiseen tarkoitetuissa käsineissä on oltava kuvamerkki EN 388. EN-standardit tarjoavat yleiskuvan tuotteen laadusta ja turvallisuudesta riippumatta siitä, missä se on valmistettu.

 

Miten voimme olla avuksi?

Autamme sinua löytämään ratkaisun, joka sopii juuri sinun tarpeisiisi ja liiketoimintaasi. 

Ota yhteyttä ABENAan jo tänään

Talouskäsineet

Tuotteen yleiskatsaus

Neulekäsineet

Tuotteen yleiskatsaus

Työkäsineet

Tuotteiden yleiskatsaus

EN 388:2016 - Käsineet suojaamaan mekaanisilta riskeiltä

Tämä kuvake osoittaa, että käsine on sertifioitu ja hyväksytty suojaamaan mekaanisilta riskeiltä. Testin jälkeen käsineelle annetaan yksittäisille riskialueille arvot, jotka osoittavat kulumisen, viiltolujuuden, repäisylujuuden ja puhkaisun testitulokset. Arvot ovat 1–5 tai 1–4, joista 4 tai 5 on suurin arvo. Viiltolujuus luokitellaan sen mukaan, miten monen newtonin voiman käsine kestää. Vahvuuden osoittavat kirjaimet A–F, joista F on korkein (yli 3 kg) ja A matalin (200–499 g).

EN 374:2016 – Suojakäsineet kemikaaleja ja mikro-organismeja vastaan

EN374-1: 2016 koostuu erilaisista kuvamerkeistä, jotka kertovat, miltä käsine suojaa. EN374-1:2016-symbolilla merkityt käsineet osoittavat, miten ne kestävät altistumista kemikaaleille. Kemikaaliluettelon mukainen symboli osoittaa, kuinka monelle kemikaalille käsine on altistettu. Kemikaalien osalta on olemassa kolme erilaista sertifiointia:- Tyyppi A testataan ja sertifioidaan kestämään kuutta kemikaalia vähintään 30 minuutin ajan.- Tyyppi B testataan ja sertifioidaan kestämään kolmea kemikaalia vähintään 30 minuutin ajan.- Tyyppi C testataan ja sertifioidaan kestämään yhtä kemikaalia vähintään 10 minuutin ajan.

EN 374-5:2016 VIRUS

Suojakäsineet vaarallisia kemikaaleja ja mikro-organismeja vastaan - Osa 5: Sanasto ja mikrobivaarojen torjuntaa koskevat vaatimukset (ISO 374-5: 2016) EN374-5 on uusi testausmenetelmä, joka osoittaa, onko käsine testattu bakteereja, sieniä ja viruksia vastaan. Jos symbolin alla ei ole mainintaa "virus", käsine on testattu vain bakteereja ja sieniä vastaan.

EN 407:2004 – Käsineet suojaamaan lämpöriskeiltä (kuumuus)

Tämä kuvamerkki osoittaa, että käsine on sertifioitu ja hyväksytty suojaamaan käyttäjää, joka on kosketuksissa korkeiden lämpötilojen, kuten kosketuskuumuuden, säteilylämmön tai sulan metallin kanssa. Kuvamerkki osoittaa suojaustason (1–4) ja sen, mitä vastaan käsine suojaa (A–F). Mitä suurempi luku, sitä parempi tulos.

EN 511:2006 – Kylmyydeltä suojaavat käsineet

Tämä kuvamerkki osoittaa, että käsine on sertifioitu ja hyväksytty kylmyydeltä suojaavaksi käsineeksi. Kuvamerkki osoittaa suojaustason. Käsineen on kestettävä sekä ilman mukana tulevaa kylmyyttä (konvektiokylmyys) että kosketuskylmyyttä (suora kosketus). Molemmissa tapauksissa korkein suojaustaso on 4. Käsineiden ei tarvitse läpäistä vedenpitävyystestiä, mutta kun vesi tunkeutuu käsineeseen, on olemassa kaksi arvoa: 0 ja 1. Jos vesi tunkeutuu alle 30 minuutissa, arvo on 0. Jos vesi tunkeutuu yli 30 minuutissa, arvo on 1. Käsineen suojaustason on oltava EN388:n mukaan vähintään 1 kulutuskestävyyden osalta.

EU:n ELINTARVIKEDIREKTIIVI

Ensisijainen asetus EY/1935/2004 koskee kaikkia materiaaleja, jotka voivat joutua kosketuksiin elintarvikkeiden kanssa. Materiaalit eivät voi vaikuttaa elintarvikkeisiin ja muodostaa näin terveysriskiä. Elintarvikkeiden käsittelyyn sertifioidut ja hyväksytyt käsineet on merkitty "lasi ja haarukka" -kuvakkeella.

EN 374:2019

Tämä standardi määrittelee testimenetelmän käsineiden kyvylle vastustaa vaarallisten kemikaalien tunkeutumista jatkuvassa kosketuksessa. Tässä testi määritellään materiaalin muutoksella, joka johtuu kosketuksesta kemikaalin kanssa. Seurauksena on ulkonäön tai rakenteen muutos, kuten turvotus, värimuutos, kovettuminen tai pehmeneminen.