Kuinka valitset oikean suojakäsineen
Suojakäsinettä valitessa on tärkeää olla tietoinen työtehtävään sisältyvistä mahdollisista riskeistä:
Me ABENAlla suosittelemme, että mietit suojakäsineen valinnassa seuraavia asioita:
- Minkälaisten materiaalien parissa työskentelet
- Altistutko tehtävässäsi kemikaaleille tai mikro-organismeille
- Tarvitsetko suojaa kylmältä, kuumalta, viilloilta tai repeytymiseltä
- Käsineiden käyttömukavuus
- Tuntoherkkyyden tarve
- Hyvän pidon tarve
- Tärinän minimoinnin tarve
- CE-merkintä ja muut turvallisuussertifikaatit
- Oikea koko
Tiedosta erityiset käyttötarpeesi
Elintarvikkeiden käsittelyssä on turvallisuuden ja hygienian huomiominen on erittäin tärkeää. Lisäksi käyttöön valituille tuotteille on löydyttävä asianmukaiset dokumentit, jotka osoittavat tuotteiden täyttävän vaadittavat standardit. Suojakäsineiden käyttö on pakollista monissa elintarviketuotannon työtehtävissä, esimerkiksi silloin kun ollaan suorassa kosketuksessa elintarvikkeisiin, pakasteisiin jne.
Suojakäsineen on jokaiseen työtehtävään soveltuvat ainutlaatuiset ominaisuudet ja sen on täytettävä vaaditut turvallisuus- ja hygieniastandardit. Arvioi suojakäsineen tarpeesi riskitasoilla I, II ja III tai selvitä, mitkä EN-standardit tukevat valitsemasi suojakäsineen käyttöä.
Arvioi tarpeesi riskitasojen I, II ja III perusteella:
EU 2016/425 asetuksessa henkilönsuojaimet, mukaan lukien käsineet, jaetaan kolmeen eri riskiluokkaan. Mitä suuremman riskin tuotteen on kestettävä, sitä korkeampi taso vaaditaan.
Taso I
Tällä tasolla ovat käsineitä, joita käytetään matalan riskin tehtäviin. Valmistajan/maahantuojan on taattava, että käsineet täyttävät suojakäsineitä koskevat vaatimukset (EN 420).
Taso II
Tällä tasolla ovat keskisuuren riskin käsineet, joita voivat olla esimerkiksi hitsaus- ja teollisuuskäsineet. Tämän tason käsineiden on oltava EU:n hyväksymän testauslaitoksen testaamia ja tyyppihyväksymiä. Niihin on oltava merkittynä piktogrammi, joka osoittaa niiden suojaominaisuudet.
Taso III
Testauksen, tyyppihyväksynnän ja sertifioinnin lisäksi tarvitaan jatkuvaa laadunvalvontaa. Taso 3 sisältää vakavia riskejä aiheuttavat työtehtävät, kuten altistumisen äärimmäiselle kuumuudelle, kylmyydelle tai vaarallisille kemikaaleille.
EN-standardit – työkalusi oikean käsineen valintaan
Riskiluokkien I, II ja III lisäksi oikean käsineen valinnassa voidaan käyttää apuna myös EN-standardeja. Standardit ovat yleisiä ohjeistuksia, jotka koskevat toiminnallisuutta, turvallisuutta ja laatua. Jokaisessa EN-standardissa on osa-alue, jonka avulla luokitellaan käsineet ja muut henkilönsuojaimet.
Tämä tarkoittaa, että mekaanisilta vaaroilta suojaamiseen tarkoitetuissa käsineissä on oltava kuvamerkki EN 388. EN-standardit tarjoavat yleiskuvan tuotteen laadusta ja turvallisuudesta riippumatta siitä, missä se on valmistettu.
Miten voimme olla avuksi?
Autamme sinua löytämään ratkaisun, joka sopii juuri sinun tarpeisiisi ja liiketoimintaasi.